Сваки четврти контролисани возач прекорачио прописану брзину

У Републици Српској санкционисано је 10.600 возача од 23.789 контролисаних у вишедневној акцији контроле саобраћаја, од чега 6.944 због прекорачења прописане брзине, саопштено је из Министарства унутрашњих послова Српске.

Полицијски службеници МУП-а Српске су од 19. до 30. августа реализовали акцију појачане контроле учесника у саобраћају, са акцентом на контролу брзине, утврђивања алкохолисаности возача и присуства опојних дрога или психоактивних лијекова у организму.

У саопштењу је истакнуто да се од 13.504 евидентираних прекршаја из области безбједности саобраћаја, 8.577 или 63,5 одсто, односи на прекршаје који су били акценат републичке акције.

– Током спровођења акције евидентирана су 6.944 прекршаја прекорачења прописане брзине, што указује на чињеницу да је сваки четврти контролисани возач починио прекршај – навели су из МУП-а.

Највећи број прекршаја – 5.215 или 75 одсто се односи на прекорачење прописане брзине од 10 до 20 километара на час, док се 1.262 прекршаја или 18,2 одсто односи на прекорачење од 20 до 30 километара на час.

У МУП-а Српске наводе да је 467 возача починило најтежи прекршај када је ријеч о поштовању прописане брзине, јер су управљали моторним возилом брзином која је већа од 30 километара на час од прописане.

Током акције је извршено алкотестирање 15.801 возача, а због утврђене недозвољене концентрације алкохола у крви санкционисано их је 1.550.

У саопштењу је додаје да је 812 или 52,4 одсто возача санкционисано због утврђене концентрације алкохола у крви од 0,31 до 0,80 промила, 473 или 30,5 одсто возача због концентрације алкохола од 0,81 до 1,50 промила, а 184 или 11,9 одсто је лишено слободе и задржано у службеним просторијама до истрежњења или опоравка због концентрације алкохола која је премашила 1,5 промила.

Санкционисано је 17 возача који су одбили да се подвргну испитивању на присуство алкохола у крви.

– Због утврђеног присуства алкохола у крви санкционисан је 81 возач млађи од 21 године или са мање од три године возачког искуства – наведено је у саопштењу и додато да је највећи број возача код којих је утврђено присуство алкохола у организму евидентиран и санкционисан на подручју полицијских управа Бањалука, Приједор, Добој и Бијељина.

Имајући у виду да је у порасту број возача који управљају возилом под дејством дроге или психоактивних лијекова, активности полиције су биле усмјерене и на ову врсту прекршаја.

– Полиција је код 77 возача посумњала да управљају под дејством дроге или психоактивних лијекова и том приликом је 66 или 85,7 одсто возача санкционисано, од којих је 10 возача било позитивно, а 56 возача одбило да се подвргне испитивању – навели су из МУП-а.

Током реализације акције привремено је одузето седам моторних возила и то на подручју дјеловања Полицијске управе Добој пет и на подручју полицијских управа Приједор и Градишка по једно.

– Возила су одузета од возача који су управљали током изречене забране управљања моторним возилом, као и због чињенице да је ријеч о вишеструким прекршиоцима и повратницима у чињењу саобраћајних прекршаја, а у Регистру новчаних казни и прекршајној евиденцији имају неплаћених новчаних казни у већем износу – наведено је у саопштењу.

Из МУП-а Српске поручјују да и у наредном периоду настављају са предузимањем превентивних и репресивних мјера, а све с циљем повећања безбједности у саобраћају.

– Све учеснике у саобраћају позивамо на максималан опрез и одговорно понашање, како би број саобраћајних незгода, нарочито оних са посљедицама по лица, био што мањи – наведено је у саопштењу.

Share With: