Са пасошем БиХ без виза могуће је ући у 118 земаља

БиХ заузима 49. мјесто на листи најбољих и најгорих пасоша, јер је имаоцима овог пасоша омогућено да без виза путују у 118 земаља, показује извјештај лондонске консултантске фирме „Хенли и партнери“.

Листа ове консултантске куће, базирана на индексу визних ограничења, пореди могућности безвизног путовања 199 пасоша различитих земља на 227 дестинација.

Прва три мјеста на овој листи заузимају три земље Азије, и то Јапан, чији грађани без виза могу путовати на 193 дестинације свијета, а слиједе Сингапур и Јужна Кореја чији грађани без визе могу путовати у 192 земље.

БиХ дијели 49. мјесто са Руском Федерацијом, чији грађани такође без визе могу путовати у 118 земља.

Од земаља бивше Југославије у најбољој позицији су власници пасоша Словеније, која заузма 11. мјесто и њени грађани без виза могу путовати у 182 земље, слиједи Хрватске на 18. мјесту, чији држављани могу без виза отићи на 174 свјетске дестинације.

Србија према овој листи заузима 38. мјесто и власници овог пасоша без виза могу путовати у 136 земаља, слиједи Сјеверна Македонија на 44. мјесту са 125 дестинација на које је могуће отпутовати без виза, те Црна Гора на 45. мјесту и 124 дестинације без визних ограничења.

Кад је ријеч о европским земљама, на листи најбоље стоје власници пасоша Њемачке и Шпаније, који без виза могу путовати на 190 дестинација.

Према овој листи држављани земаља које без виза имају присуп у мање од 40 земаља су Непал, Сомалија, Јемен, Пакистан, Сирија, Ирак и Авганистан.

СРНА

Share With: