Сахрањен митрополит Амфилохије

Архиепископ цетињски и митрополит црногорско-приморски Амфилохије сахрањен је данас у подгоричком храму Христовог васкрсења.

Његова светост патријарх српски Иринеј држао је опијело, након чега је истакао да је блаженопочивши митрополит Амфилохије био у врху српског богословља овог времена и да ће његово име бити уписано златним словима у српској историји.

Након одржаних говора над одром митрополита Амфилохија кренуо је молитвени ход око храма у којем је сахрањен.

Сахрани су присуствовали српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Србије Александар Вучић, који су се поклонили пред одром покојног митрополита.

Присутни су били и предсједник парламента Црне Горе Алекса Бечић, лидери ДФ-а Андрија Мандић и Милан Кнежевић, бројни посланици парламентарне већине и личности из јавног и друштвеног живота Србије и Црне Горе, али не и предсједник Мило Ðукановић.

Такође, присуствовали су и представници свих конфесија у Црној Гори.

Српски пјесник Матија Бећковић истакао је да је већ видио икону митрополита Амфилохија и да су два свијета Петра Петровића двије живе стијене на којима је саграђена црногорска митрополија, а да је трећа, најтврђа стијена био и остао митрополит Амфилохије Радовић.

“Амфилохије је био песник и српски народ је песник и најпесмотворнији народ. Црна Гора је дело поезије и теологија је стихологија и доказ да атеистичке поезије нема. Како је написао Иво Андрић, песнику и његовом делу ни време ни људи не могу ништа. Велике људе и њихова дела, смрт само увећава”, рекао је Бећковић.

Он је рекао да је Господ позвао владику Амфилохија у прави час, баш кад је требало, јер да је раније не би ваљало.

“Смрт никоме није пала лакше него Амфилохију и зато је на одру тако блажен и спокојан. Данас почиње други вјечни живот Амфилохија Радовића, данас се небеса радују и узвикују: ‘Добро дошао, Амфилохије Радовићу’“, истакао је Бећковић.

Епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске Јоаникије рекао је да је блаженопочивши митрополит Амфилхије био библијски човјек и да ће његова слава блистати кроз вијекове.

Владика је у обраћању поред одра митрополита испред Саборног храма у Подгорици истакао да је блаженопочивши Амфилохије побиједио је у свакој мисији до данас, а да је његова смрт запечатила све његове побједе.

“Његову смрт доживљавамо као побједу, јесте велика жалост, али ће се Божијим устројством претворити у радост не само Митрополије него, увјерени смо, много шире”, рекао је владика Јоаникије.

Према његовим ријечима, данашњи долазак великог броја значајних личности, свештенства и монаштва и вјерног народа је велики догађај.

“Ваш долазак је нама велика утјеха, лакше нам је кад заједно плачемо. А плаче Црна Гора, нека плаче, има за киме. Али, тај плач ће се претворити у радост, јер све што је везано за име митрополита, претвара се у радост”, истакао је владика.

Од раних јутарњих сати пред саборни храм у Подгорици пристизали су људи из свих крајева Црне Горе да одају посљедњу почаст блаженопочившем митрополиту Амфилохију.

Ковчег са посмртним остацима архиепископа цетињског и митрополита црногорско-приморског Амфилохија допремљен је јуче у Подгорицу и изложен у храму Христовог васкрсења гдје је велики број грађана прошао како би одали пошту.

Амфилохије је  према сопственој жељи сахрањен у крипти Саборног храма у Подгорици, а гроб у којем ће почивати припремљен је за његовог живота.

Share With: