Санирање посљедица олујног невремена у Градишки: Стање дјелимично нормализовано, али су штете свуда видљиве (ФОТО)

Бројне градске службе, комуналци, ватрогасци, електричари, радници Шумског газдинства “Градишка”, “Водовода”, “Дома здравља”, потом Цивилна заштита и друге службе санирали су дио штете од олујног невремена у петак навече у Градишки.

Највеће посљедице су на крововима школа, вртића, здравствених и других јавних установа али на приватним кућама, на које су пала стабла, усљед снажног вјетра.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић након сједнице Градског штаба за ванредне ситуације, казао је да све службе непрекидно раде како би стање било нормализовано током викенда.

– Велика количина кише у кратком периоду изазавала је и плављење подрума у неколико објеката а снабдијевање електричном енергијом прекинуто је на пет далековода. Данас је ситуација много боља – казао је Аџић.

Према његовим ријечима, највећа штета је на управној згради радне јединице “Електрокрајине” у Градишки, гдје је вјетар потпуно раскрио кров. Радници овог предузећа одмах су приступили санацији, али и отклањању кварова на електро-мрежи.

Он је додао да је претходно чишћење 27 километара канализационе колекторске мреже на подручју града спријечило плављење већег броја подрумских просторија, као што је то било ранијих година.

– Ватрогасци су на терену од петка у 17 часова и боримо се, са осталим службама и мјештанима да што прије стање вратимо у нормалу. Невријеме је захватило правац Крушкик – Жеравица – Ламинци као и градско подручје. Радимо по приоритетима а прво смо саобраћајнице очистили од дрвећа и воде. Наша јединица је потом приступила скидању стабала са јавних установа и других објеката – казао је за Српскаинфо Горан Стојаковић, начелник ватрогасне јединице.

Највећа штета, каже овај саговорник, настала је на крововима Дома здравља, Болнице, вртића “Лепа Радић”, неколико школа…

Рената Обрадовић Поповић, директорица “Градске чистоће” казала нам је дас у многа стабле урушена и да комуналци имају много посла, да стање доведу у ред.

– Све капацитете, раднике и механизацију ставили смо у пуну функцију и они непрекидно раде, како бисмо што прије отклонили посљедице невремена. То је велики посао али вјерујем да ћемо данас, током недјеље, уклонити стабле и гране те очистити центар града – изјавила је Рената Обрадовић Поповић.

Шумско газдинство “Градишка” има много посла.

-Наше екипе такође су на терену, користимо механизоване дизалице и уклањамо стабле у кругу Болнице и Дома здравља. Значјну помоћ имамо и од приватног предузећа “Дејанац” из Градишке, које помаже на санацији штете од невремена. Радимо и на другим локацијама, на основу информација Полиције и дојава грађана – казао нам је Шпањић.

Аутор: Милан Пилиповић

Share With: