Сава као међународна депонија: Цивилна заштита спасава мост од наслага смећа (ФОТО)

Бацање смећа у Саву која је одавно постала својеврсна међународна депонија, увијек некоме дође на наплату.

Уовом случају то је Градишка, гдје се велике наслаге ставрају на стубовима савског моста и тиме угрожавају овај објекат.

Цивилна заштита и друге градске службе и грађанска удружења, због тога су принуђени да сакупљају смеће у Сави и на њеним обалама.

– Сава константно носи смеће, нарочито у вријеме повећаног водостаја. Због матице која је сасвим близу наше обале, гомиле смећа заустављају се на стубовима испод моста или на обали. То је за нас велики проблем, нарочито када висок водстај потраје дуже вријеме, по неколико дана. Тада није могуће у кратком року све очистити а касније је то много теже – казао је за Српскаинфо Слободан Кнежевић, начелник Цивилне заштите у Градишки.

Овдје је у току вишедневна акција на уређењу Саве. Највећи проблем представља управо смеће испод моста, за шта овдје користе моћне моторне чамце.

– То је врло компликоватно радити јер се тоне смећа за неколико дана сакупе на кесону савског моста. Потребно је неколико дана рада да бисмо све довели у ред. Народ свих градова и држава кроз које протиче ова ријека, немарно се према њој односи, баца смеће. Велики дио одлази даље али се велике количине код нас заустављају – сматра Зоран Видачић, волонтер и риболовац са Саве у Градишки.

Share With: