Руски официр са Козаре прославља 92. рођендан

Владо Зрнић, пуковник совјетске и руске авијације у пензији, рођен је на данашњи дан 1930. године у Турјаку, био је курир у крајишким партизанским јединицама НОБ-а и логораш у Старој Градишци и Јастребарском.

У Другом свјетском рату страдали су његови родитељи и бројна родбина.Владо је 1947. године отишао на школовање у Совјетски савез, гдје је завршио највише војне школе.Послије завршетка војне академије био је пилот у 645. јуришном и 916. ловачком пуку совјетског ваздухопловства. Овај ратни ветеран је бивши професор на Командној академији „Јуриј Гагарин“ у Москви, а као доктор техничких наука писао је уџбенике и приручнике о нуклеарном и конвенционалном наоружању авијације.

О живописном животу Владе Зрнића снимљен је документарни филм “Руски официр са Козаре”. Аутор Милан Пилиповић каже да је филм аутентично свједочекење о војнику који ни једног момента није заборавио свој завичај.

Владо Зрнић је написао аутобиографску књигу “Козара” посветивши је своме завичају. Успомене из дјетињства вјерно преноси својој кћерки Јелени Бељајевој и осталим потомцима из Русије.
Владо Зрнић и данас живи у Москви. Овог прољећа планира доћи у посјету свом родном крају.

Г.Влаинић / М.Пилиповић

Share With: