Рођендан и прољеће са унуцима: Миленко из Грбаваца изабрао посебан повод за садњу воћа

Миленко Чекић из Грбаваца код Градишке, заједно са унуцима Иваном и Федором, на несвакидашњи начин обиљежио је долазак прољећа али и свој 65. рођендан.

Он је у родном селу те сусједним Самарџијама, у Поткозарју, засадио воћњак старих сорти јабуке, крушке, шљиве, дуње, трешње…

У томе је овом тројцу помагао и Миленков син Срђан, мада су дјед и унуци били главни у воћарској завичајној акцији.

– Засадили смо педесет младих воћки а моји унуци су се томе веома много обрадовали. Они су придржавали саднице док сам ја коријен загртао земљом. У нашем крају је традиција, љубав и задовољство у садњи воћа. То се преноси генерацијама. Некада сам и ја, као моји унуци сада, садио воћке са својим оцем и дједом а то се не заборавља – испричао је Миленко Чекић за Српскаинфо.

Он је за садњу воћки изабрао посебан повод, о којем је послије успјешне акције, дуго разговарао са својим унуцима.

– То су мој рођендан и долазак прољећа. Свака воћка коју смо посадили је споменик за бивше и будуће генерације међу Чекићима. Моји унуци су се веома обрадовали садњи, чак су ме данима запиткивали, када ћемо ићи у село да радимо. Имали смо много посла, засадили два мала воћњака на мјестима гдје су се урушила стара стабла јабуке и крушке посађена прије стотину година – казао је Миленко Чекић, задовољан што ће Иван и Федор, када порасту, имати шта да испричају о породичном воћњаку и дједовој акцији.

Share With: