Рош Хашана или Јеврејска Нова година

Један од најзначајнијих празника Рош Хашана или Јеврејска Нова година 2022. почиње да се слави 25. септембра увече, а завршава се 27.

Рош Хашана пада на почетак мјесеца Тишреја, седмог мјесеца јеврејског календара. Овај календар је лунисоларан, па су стога јеврејски празници мобилни у односу на грађански календар. Рош Хашана није само дан стварања свијета, већ и дан суда. То јест, на дан рођења свијета, Бог суди овом свијету. Главни задатак особе на ове празнике је присјетити се свега што се догодило током године, слушати глас савјести, признати себи сва своја лоша дјела и искрено се покајати за њих.

Празником Рош Хашане почиње 10 дана молитве и покајања, који се називају Дани страхопоштовања. Њихова кулминација је сљедећи празник – Јом Кипур – дан помирења.

За овај празник везују се стварање првих људи, једење забрањеног воћа, крај Потопа, чудесно Исаково спасење приликом приношења жртве и други важни догађаји из библијске историје.

Два празнична дана Јевреји одлазе у синагогу да се моле и слушају свете звуке шофара, који призивају људску савјест.

Традиционално воће које се везује за јеврејску Нову годину је шипак. У регијама у којима шипак није растао замијењен је јабукама. Мед је свакако дио оброка како би наредна година била слатка. Жеља за слатком годином дио је традиционалне новогодишње честитке.

Share With: