Рокови почели да теку, до када би требало да буду конституисане нове власти

Одлуком Централне изборне комисије (ЦИК) о потврђивању и објављивању резултата општих избора одржаних 2. октобра почели су тећи рокови за конституисање нових власти на свим нивоима БиХ.

Конститутивна сједница новоизабраног Предсједништва, у које су изабрани Жељка Цвијановић из реда Срба, Денис Бећировић из реда Бошњака и Жељко Комшић из реда Хрвата, треба да буде одржана у року од 15 дана од данашњег дана.

На конститутивној сједници Предсједништва БиХ, коју сазива предсједавајући одлазећег сазива, у овом случају Шефик Џаферовић, новоизабрани чланови Предсједништва полажу и потписују свечану изјаву.

Према Пословнику о раду Народне скупштине Републике Српске, прву сједницу Народне скупштине сазива њен предсједник претходног сазива, у овом случају Недељко Чубриловић, у року од 15 дана од дана објављивања потврђених резултата избора.

Нови предсједник Републике Српске Милорад Додик и потпредсједници Ћамил Дураковић из бошњачког, те Давор Прањић из хрватског народа, положиће заклетву пред посланицима у Народној скупштини.

Рок за конституисање Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ је 30 дана од објављивања потврђених изборних резултата.
Представнички дом конституише се одржавањем прве сједнице у новоизабраном сазиву, коју, према одредби Пословника овог дома, сазива Колегијум Дома из претходног сазива.

Првом сједницом, до избора предсједавајућег и његових замјеника, предсједава најстарији изабрани посланик као привремени предсједавајући.

На конститутивној сједници новоизабрани посланици полажу заклетву и бирају Комисију за припрему избора Савјета министара БиХ у коју улази по један представник сваке политичке странке и коалиције заступљене у новом сазиву.

Рок за конституисање Представничког дома Парламента ФБиХ је 20 дана од објављивања потврђених резултата избора, а скупштина кантона 30 дана.
Након посредних општих избора слиједи и посредни избор делегата у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ, као и Дом народа Парламента Федерације.

Одлуком Кристијана Шмита донијетом у ноћи овогодишњих општих избора измијењени су Изборни закон и Устав ФБиХ у дијелу који се односи на Дом народа Парламента ФБиХ, али још није познато како ће бити попуњени клубови конститутивних народа који, према овој одлуци, треба да броје по 23 умјесто досадашњих 17 делегата.

Након конституисања законодавних власти, слиједи избор извршних власти на свим нивоима.

Након прошлих општих избора на формирање Савјета министара чекало се годину дана, док је Влада ФБиХ у техничком мандату дочекала овогодишње опште изборе.

 СРНА

Share With: