Рацановић први енигматски рад објавио прије 43 године

Енигматика на овим просторима има дугу традицију и сматра се једном од најквалитетнијих на свијету, рекао је гостујући у Јутарњем програму Радио-телевизије Градишка  познати српски енигмата дoктор Радоја Рацановић из Градишке. Он је говорио о запаженом резултату који је остварио на 38. Сусретима одгонетача и загонетача Хрватске, одржаним од 4. до 6. новембра у Омишу.

Подсјећамо да је он освојио друго мјесто у састављању укрштених ријечи и друго мјесто у састављању анаграма, што му је обезбиједило да буде другопласирани у укупном поретку  састављачког дијела такмичења, у коме је требало саставити пет различитих енигматских врста.

Радоја Рацановић је наступао за трочлану српску екипу, коју су поред њега чинили Жарко Ђокић из Београда и Владимир Шарић из Старе Пазове, актуелни предсједник Енигматског савеза Србије. Eкипа је заузела 4. мјесто у укупном поретку.

Рацановић је рекао да је енигматика и данас присутна мада мање код млађих генерација. Он је рано почео рјешавати и састављати разне загонтеке, енигматике. Каже да је у сарајевском „Орбису“ објавио највећи број својих радова. Први рад је објављен 1979. у бањалучком листу Хик који је излазио једном мјесечно, а сљедеће године прва објава била је у Вјесником квизу што је за Рацановића био велики успјех.

Н.Миљковић

Share With: