Расписан Јавни конкурс за избор најбољег необјављеног драмског текста

Под мотом „Реци наглас!“, Министарство просвјете и културе Републике Српске расписало је данас Јавни конкурс за избор најбољег необјављеног драмског текста.

Конкурс је расписан у оквиру пројекта који Министарство реализује у сарадњи са Градским позориштем и Градом Градишка, а отворен је до 15. новембра ове године, изјавила је помоћник министра за културу Тања Ђаковић, на конференцији за новинаре у Градишци.

Ђаковићева је рекла да је ово први овакав пројекат и да је он предвиђен Стратегијом развоја културе Републике Српске, те да је веома значајан јер је током израде Стратегије управо уочено да у Српској постоји дефицит драматурга и позоришних редитеља.

„Такође је установљено да Република Српска има локалне заједнице које имају велики потенцијал за развој позоришне умјетности, а једна од њих је и Градишка“, рекла је Ђаковићева и напоменула да се на конкурс могу пријавити сви држављани БиХ и Републике Српске, који имају пребивалиште у Српској.

Она је истакла да је битно да се што више људи који се баве писањем драмских текстова пријаве на овај конкурс, због чега су обезбјеђене вриједне награде од 10.000 КМ за најбољи текст по оцјени стручног жирија, те 3.000 и 2.000 за друго и треће мјесто на конкурсу.

„Овај пројекат у првој фази траје до краја године и односи се само на избор драмског текста, а у другој години слиједи фаза реализације, односно постављење текста на сцени и продукције позоришне представе. Обе фазе ће финансирати Министарство са 50.000 КМ, а у другој фази пројеката продукција представе ће  бити суфинансирана из буџета града Градишка са 10.000 КМ“, навела је Ђаковићева.

Она је захвалила Градској управи и Градском позоришту што су прихватили да буду први партнер Министарства у реализацији поменутог пројекта, додајући да је намјера да се пројекат реализује сваке двије године у сарадњу са неком другом локалном заједницом и позориштем.

„Крајњи циљ је да добијемо квалитетне домаће драмске текстове и да позоришта у Градишци и другим срединама добију представе са којима ће моћи да учествују и на фестивалима и да их уврсте на свој репертоар. Надам се да ћемо већ идуће године у Културном центру у Градишци имати премијеру представе која ће бити рађена према најбољем домаћем драмском тексту награђеном на овом конкурсу“, додала је Ђаковићева.

Менаџер града Градишка Бојан Вујиновић рекао је да је у циљу развоја позоришта у Градишци у плану да можда чак и идуће године буде организован позоришни фестивал „Љубица“, посвећен првој професионалној глумици из БиХ, Љубици Лазић Стефановић из Градишке.

„Надам се да ћемо у скоријој будућности, у договору са ресорним Министарством и Градским позориштем, у Градишци направити један фестивал театра“, закључио је Вујиновић.

Директор Градског позоришта Градишка Драшко Видовић истакао је да је велика ствар за Градско позориште што ће добити ауторска права на награђене текстове.

„У другој фази је циљ да идуће године урадимо представу, а план је да она премијерно буде изведена до Дана града Градишка 24. априла, када Градско позориште и традиционално излази на сцену са својим премијерама“, навео је Видовић.

Три награђена домаћа драмска текста, али и остали текстови који пристигну на конкурс биће објављени у каталогу Министарства просвјете и културе Републике Српске.

М.Малешевић

Share With: