Расписани јавни позиви за подршку запошљавања и самозапошљавања

Завод за запошљавање Републике Српске објавио је 4. фебруара јавне позиве за четири програма запошљавања и самозапошљавања незапослених лица.

Шеф Бироа за запошљавање Градишка Обренка Балта рекла је гостујући у емисији „Биланс стања“ Радио Градишке да су расписани јавни позиви за Програм запошљавања и самозапошљавања дјеце погинуилих бораца, ратних војних инвалида и демобилисаних бораца ВРС, Програм запошљавања и самозапошљавања одређених циљних осјетљивих категорија у привреди, Програм запошљавање приправника са високом стручном спремом и Програм за послодавце који су у претходној години имали нето повећање радника под одређеним условима могу да се јаве за поврат пореза и доприноса.

Балта је истакла да дјеца погинулих бораца, ратни војни инвалиди и демобилисани борци који поднесу захтјев за запошљавање у оквиру пројекта „Заједно до посла“ под одређеним условима могу добити бесповратна средства у износу 10 000 КМ, док послодаваци кроз поменути програм за запошљавање сваког радника могу добити бесповратна средства у износу 4 500 КМ.

„Основни услов за све програме је да лице које се јавља за самозапошљавање није већ учествовало у пројекту запошљавања, да је на евиденцији незапослених у Бироу и да у протекла 24 мјесеца није имало исту или сличну дјелатност“, појаснила је Балта.

Она је нагласила да је за Програм запошљавања и самозапошљавања осјетљивијих категорија у привреди у Републици Српској предвиђено 3 650 000 КМ за запошљавање 850 лица.

„Конкуренти могу бити дугорочно незапослена лица која су на евиденцији дванаест мјесеци и дуже без обзира на квалификацију, лица са нижим квалификацијама да су најмање шест мјесеци на евиденцији, затим незапослена лица из руралних подручја са посебним акцентом на жене, жене жртве породичног насиља и ратне тортуе, лица старости 40 и више година, лица са одређеним инвалидитетом, бивши штићеници домова за незбринуту дјецу, самохрани родитељи и родитељи тешко болесне дјеце“, навела је Балта и напоменула да за овај програм могу конкурисати и лица корисници социјалних давања што се доказује потребном документацијом.

Балта је нагласила да ће јавни позив за сва четири програма бити отворен мјесец дана, до 7. марта 2022. године.

Према њеним ријечима, у прошлој години запослено је 1 265 лица са евиденције незапослених Бироа Градишка, а у 2020. години 1 243.

Она је додала да су на крају 2021. године на евиденцији Бироа Градишка била 1 984 незапослена лица

С.Суботић Цумбо

Share With: