Радници „Нове ДИПО“ протествују због неисплаћених плата

Око стотину радника дрвне индустрије „Нова ДИПО“ из Горњих Подградаца протествовало је  данас у кругу фирме, тражећи од управе предузећа да им исплате плате, а посљедњу су, како  наводе, примили прије два и по мјесеца.

Томислав Паспаљ, који у подградачкој дрвној индустрији ради већ 38 година, рекао је да је и раније било проблема са исплатом и висином плата, због чега су многи дали отаказ, па је тако са 400, предузеће спало на око 200 радника.

Посљедњих неколико мјесеци, тврди Паспаљ, радници су радили, роба је испоручивана купцима, али плате нема, а додатни проблем је што им око три године нису уплаћени доприноси.

Радник „Нове ДИПО“ Младен Средојевић наводи да дио запослених, већином који раде на пилани, и даље раде јер су,  како каже, вјероватно нешто добили.

Додао је да су разговарали са директором Вељком Беуком, али да ни он није могао да обећа да ће дуговања према радницима бити исплаћена.

Већина радника „Нове ДИПО“ примала је најниже плате, а у глас говоре да нису тражили ни повећање у овом времену када све поскупљује. Траже само оно што су зарадили, да им буде уплаћено здравствено и пензионо осигурање.

За коментар поводом протеста радника позвали смо и управу предузећа, гдје су нам рекли да директор није у прилици да говори за медије, а одбијао је и телефонске позиве на његов лични број.

Дрвнa индустрија у Горњим Подградцима једно је од  најстаријих  предузеће за прераду дрвета у региону, са традициом дужом од вијек и по, те заједно са Шумским газдинством чини окосницу развоја подградачког крај.

Због тога је судбина радника и овог предузећа веома важна за даљи опстанак становништва у Поткозарју, којег је у посљедње вријеме све мање.

М.Малешевић

Share With: