Радници „Нове ДИПО“ од 24. маја у штрајку

Прије двије седмице већина радника Нове ДИПО протествовала је у нади да ће управа предузећа пронаћи рјешење да несметано наставе са радом, да им буду исплаћене заостале плате, те уплаћени доприноси.

Радница Нове ДИПО Младенка Паспаљ тврди да су почетком маја примили пола плате за март и од тада ништа, иако се ради претежно о минималним платама, а да им доприноси нису уплаћени три године.

Прије осам дана писмено су обавијестили управу да ступају у штрајк. Придружили су им се и радници пилане, која је такође стала са радом. Ниједан погон предузећа тренитно не ради, само управа и ресторан. У штрајку је 126 радника.

„Инспекција рада је јуче била у предузећу, али нам се нико из инспекције није писмено обратио. Од управе предузеће тражимо само своја права. Немамо више ни топли оброк. Шаљу нас кући, али ми тражимо да нас о томе писмено обавјесте и да се окренемо и одемо. Чекају наводно кредит да исплате плате, али им више не вјерујемо“, наводи ова радница.

Додаје да радници желе да буду сигурни да неће добитри отказ, због чека инсистирају да их се писмено обавијести да нису потребни, а наводе да ће овај спор вјероватно имати и свој судски епилог.

Као ни прије двије седмице нисмо успјели да чујемо другу страну приче. Из управе Нове ДИПО добили смо кратак одговор да директор Вељко Беук није у канцеларији.

Вријеме ће показати каква ће бити судбина радника, али и овог предузећа које је веоме значајно за даљи развој подградачког краја.

Дрвна индустрија у Горњим Подградцима основана је давне 1855. године и најстарије је дрвопрерађивачко предузеће у региону.

М.Малешевић

Share With: