Радне акције у српским насељима у Доњем Вакуфу: Припреме за прославу Велике Госпојине (ФОТО)

Срби који су до рата живјели у Доњем Вакуфу, у Федерацији БиХ, сада насељени у многим мјестима Републике Српске, Србије и свијета, организовали су више радних акција на уређењу својих вишевјековних насеља.

Они су, поред осталог, уредили православна гробља, а поводом скорашње Велике Госпојине (28. аугуст) коју сваке године прослављају у православној цркви Успења Пресвете Богородице у Доњем Вакуфу.

На подручју ове општине сада живи неколико десетина Срба, већином стараца. Првих поратних година било је стотинак српских повратника. Дио је умро а неки су, видјевши да се не могу изборити с тешкоћама повратка, самоћом и безнађем, поново, по други пут и заувијек, напустили су родни крај – испричао нам је Славко Мекињић, поријеклом из Доњег Вакуфа који живи у Градишки.

Годишњи сусрет у доњевакуфској православној цркви, која крајем аугуста обиљежава и храмовну славу, прилика је за сурете бивших комшија који сада живе у Градишки, Бањалуци, Приједору, Бијељини, Београду, Новом Саду, и другим мјестима.

Посјету Доњем Вакуфу, традиционално организују завичајна удружења расељених Вакуфљана. У градишки се скућило 5.500 Срба протјераних током рата из овог мјеста. Њихова вјековна села давно су опустјела, имања и гробља запуштена, а српски идентитет овдје се убрзано гаси и нестаје. Због тога су важне радне акције на уређењу гробља у више насеља, гдје су Срби прије рата, чинили већину, а сада су она пуста или са промијењеном националном структуром.

Да би сачували трагове о животу и својим прецима, бивши становници уредили су старо православно гробље Јаричишће у Оборцима. Љетос су овдје организоване двије радне акције. Иницијатори су Рајко и Милан Макитан, Јован Ћулум, Љубиша Самарџић, иначе свештеник у Бијељини. Прошлог викенда, са њима су овдје радили Станоја, Здравко, Јово и Раденко Макитан, Слободан Арамбашић, Милан и Јован Ћулум, Станко и Ранко Глигорић.

– То много говори о нама и нашој привржености старом крају. Гробља су псолендји и снажни свједоци о постгојању Срба у овом крају – испричао је за Српскаинфо Рајко Макитан који живи у Градишки. У вакуфу је обновио кућу и ту проводи све више времена. У Мјесној заједници Оборци, којој гравитира још неколико насеља, са мјешовитим националним саставом, живјело је више од 1500 Срба.

– Гробље смо искрчили, уредили споменике, поправили оштећена мјеста, оградили велику гробљанску површину. На Јаричишћу је много старих споменика а ту се вијековима сахрањују Макитани, Доведани, Глигорићи, Драгићевићи, Косићи, Самарџићи, Клисаре, Арамбашићи, Ћулуми, Цвијановићи… – испричао је Рајко Макитан. Он истиче веома важну улогу свештеника Љубише Самарџића, поријеклом из Обораца који службује у Бијељини.

– Ови сусрети, сваки одлазак у Доњи Вакуф, за нас су драгоцјено подсјећање, буђење носталгије, прилика да се сретнемо, поразговарамо, одемо у своја села и насеља, присјетимо живота у овом мјесту поред Врбаса. Црква изграђена прије више од 130 година је обновљена, овдје још увијек одјекује православно звоно и то нас охрабрује – казао је за Српскаинфо Славко Мекињић.

Статистика

Према попису 2013, у Доњем Вакуфу било је 107 Срба који су у процентима чинили 0,4 одсто од укупног броја становника ове општине.

Према попису 1991. године, у овој општини живјело је 9.364 Срба или 38,4 одсто.

Аутор: Милан Пилиповић

Share With: