Радић: Синдикалци 1. маја у Бањалуци јасно истакли своје захтјеве (ВИДЕО)

Представнике 15 гранских синдиката Савеза синдиката Републике Српске на протестном скупу поводом Међународног дана рада у Бањалуци послали су јасне поруке властима и послодавцима и рекли шта су то тренутни синдикални захтјеви, изјавила је Гордана Радић, синдикални повјереник за Градишку, гостујућу у јутарњем програму Радио-телевизије Градишка.

„Крајње је  вријеме да радник буде на првом мјестоу и да се потпише општи колективни уговор у Српској, да се плате повећавају и да зауставимо одлазак младих њуди. Синдикат је потенциро и увођење новог система обрачуна плата да би се коначно знало колике требају да буду плате за коју стручну спрему“, навела је Радићева.

Она је истакла да је суштина свега да радници треба да схвате да продају свој рад и да сами морају да траже своја права.

Радићева је поручила радницима да се ораганизују у синдикат, јер ће тако много лаше рјешавати све проблеме.

„Увијек постоје начини борбе за радничка права. Имамо осам тачака, од преговора до штрајка. Нисам за штарајк јер је ово 21. вијек и мислим да се преговорима све може рјешити, али нажалост и данас имамо  случајеве да се боримо за оне три осмице“, закључила је Радићева.

М.Малешевић

Share With: