Радана Вила Станишљевић: Рјешење очувања српског језика и писма је у нама самима

„Рјешење очувања српског језика и писма је у нама самима“ рекла је Радана Вила Станишљевић, професорица српског језика и књижевности и предсједница Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Градишка.

Гостујући у емисији „Жене и могућности“ Радио Градишке Вила Станишљевић је истакала да у очувању српског језика морамо бити досљедни као што је био досљедан Сава Немањић.

„Нама не може нико узети писмо, то је нешто што је саставни дио нашег живота. Радећи 40 година у учионици, ђаке сам учила оба писма, и ћирилицу и латиницу, јер цивилизовани човјек мора познавати оба писма. Ћирилица је оно што је моје, а латиница је оно што треба да знам. Нажалост ми смо то обрнули и ту је проблем, вјерујући да је боље узимати што је туђе“ рекла је Вила Станишљевић. Она је нагласила да је важно ученике васпитати на личном примјеру јер ако је професор одлучан у томе како се пише на часу, које књиге да се читају онда нема недоумице којим језиком говорити.

„На велики дан, Савиндан требамо бирати ријечи из нашег богатог језера живота, а не загазити у то језеро да га замутимо, кад замутимо губимо“ истакла је Вила Станишљевић.

Share With: