Пoдградчани одају почаст др Вучковцу (ФОТО)

У Горњим Подградима на фасади основне школе „Младен Стојановић“ у току је израда мурала са ликом примаријуса доктора Милутина Вучковца, преживјелог заробљеника дјечијих логора у Независној Држави Хрватској, хуманисте, спортисте и сенатора Републике Српске.

За доктора Милутина Вучковца знали су сви у Републици Српској и шире али су га најбоље познавали становници Горњих Подградаца, родног краја др Вучковца. Како би се на неки начин одужили овом великану Савјет мјесне заједнице и локално културно умјетничко друштво уз помоћ Градске управе Градишка одлучили су да се на думи основне школе „Младен Стојановић“  ослика мурал са ликом др Милутина Вучковца.

Менаџер Града Градишка Бојан Вујиновић рекао је да се у разговору са сином др Вучковца, Синишом Вучковцем дошло до идеје да се у подградцима ослика мурал.

„Др Вучковац је прије свега дијете Козаре, а својим радом и трудом задужио је поградачки крај. Он је био дјете које је прошло сву голготу Другог свијетског рата. Он је био један од оних који су преживјели, а  на свом животном путовању начин да се избори са свим недаћама била је књига, учење и усавршавање. Тако и мурал носи поруку „Књига је живот“, једну дубоку поруку свим генерацијама ученика. Да је књига засигурно једина ствар која их може извести на прави пут“, рекао је Вујиновић.

Директор ЈУОШ „Младен Стојановић“ Горњи Подградци Александра Кодић нагласила је да управо та порука, „Књига је живот“, има велику симболику и да је надзорни одбор радо прихватио идеју да се на думи школе ослика мурал.

У Горњим Подградцима др Вучковца памте као великог хуманисту али и спортисту. Као вјечни споменик, стадион на којем као домаћин игра СлогаДИПО, носи његово име и презиме, а управо је др Вучковац годинама носио Слогин дрес, у оној чувеној генерацији када је мали клуб стигао готово на врата Друге савезне лиге.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Горњи Подградци Звјездан Панић истиче да је др Вучковац нарочито волио фудбал и да је дао велики допринос клубу СлогаДИП-о.

„Доктор је био велики човјек увијек спреман помоћи. Немјерљив је његов допринос у области гинекологије, а помогао је бројним Подградчанима да на свијет донесу потомке. Колико је само жена и дјеце спасио не само у Подградцима него и цијелој Републици Српској“, рекао је Панић.

Мјештанима Горњих Подградаца др Вучковац ће остати у лијепом сјећању. Ранко Марин каже да је доктор увијек помаго Слогу Дипо, како финансијски тако и морално.

Част да ослика мурал и помогне да се не заборави лик и дјело припало је академском сликару из Градишке Ренату Ракићу којем је то седми мурал.

„Част ми је и  привилегија да радим на овом муралу али је то и изузетно захтјеван посао. Биће осликано око 150 метара квадратних, а ради се и на висини од 10 метара“ истиче Ракић.

Владика Николај Велимировић записао је да није човек оно што се може сместити у један гроб, него оно што се не може сместити ни у васиону. Та мисао у потпуности има смисао када када говоримо о животу Милутина Вучковца.

 

Г.Влаинић

Share With: