Пјеснички сусрети у Прњавору: Жуборкање стихова на првој Грузијади (ФОТО)

Први сусрети ‘’Пјеснички жубори – Грузијада 2022’’, којом приликом је представљен и зборник састављен од радова 49 аутора из више земаља, одржан је у суботу у Прњавору.

Зоран Грумић, домаћин ове манифестације и приређивач зборника казао је за Српскаинфо да је ово велики корак за пјесничко стваралаштво и подстицај за ауторе свих генерација.

– У Прњавору и околини има велики број пјесника, стваралаца који настоје да своје мисли и осјећања преточе у у стихове. Њихова жеља је да то неко чује, да прочита, сазна за њихове литерарне радове и идеје. Свака књига, као што је наш зборник, представља празник стиха којег ми и овом приликом славимо – казао нам је Грумић. Он је такође казао да вјерује у писану ријеч, у стих, причу, роман и књигу.

– Моја намјера је била да организујем дружење пјесника јер они, у том амбијенту, добијају снажнији мотив за писање. Размјена искустава, разговори о литературе и књижевности, о њеном утицају у друштву, у заједници – увијек има шта разговарати. Доброслав Ћук, пјесник из Требиња, казао нам је да се весели овом сусрету.

– Долазио сам овдје и када сам био на функцији градоначелника Требиња али овај повод за мене је посебан. Ово је мој надражи састанак јер долазим у улози пјесника, представника херцеговачке подружнице Удружења књижевника Републике Српске – рекао је Ћук. Такође је казао да су пјесничка дружења веома корисна, да представљају импулс оптимизма у тешким временима.

– Ово нас зближава и чини срећним. Несхватљиво је да многи писци, у вријеме моралних криза, постану ћутљиви. Ја сам за то да се гласно каже све што треба рећи а не оћутати, и по цијену критике или замјерке. Код нас има повода да се настави мисија Бранислава Нушића, Радоја Домановића… Треба, из литерарне перспективе похвалити све што је добро али ии критиковати лоше – рекао је Доброслав Чук рекавши такође да међу писцима више нема спремних и одлучних да кажу шта не ваља, па и у метафоричном, алегоричном смислу.

 

Пјесникиња Рада Ђошан Китић из Модриче сматра веома важном ову пјесничку манифестацију, увјерена да ће она постати традиционална.

– Боравак у Прњавору, међу многим колегама, за мене, као и моје колеге, велика инспирација, подстицај за писање – изјавила је Рада Ђошан Китић.

Међу пјеснима заступљеним у зборнику су Здравка Бабић из Билеће, Пајо Бркић из Пелагићева, Јован Бундало из Београда, Љубиша Војиновић из Новог Сада, Живко Вујић из Бањалуке, Горан Вуковић из Прњавора, Милијан Деспотовић из Пожеге, Драгоја Дивјак из Старе Пазове, Јасмина Димитријевић из Крушевца, Радмила Ђокић из Бијељине, Милорад Ђурђевић из Дервенте, Рада Јањушић из Добоја, Јованка Јанчић Грубић из Панчева, Славољуб Кокић из Теслића, Милорад Обреновић из Рогатице, Ранко Прерадовић из Бањалуке…

СРПСКАИНФО / М. ПИЛИПОВИЋ

Share With: