ПУ Градишка: Повећан број кривичних дјела и саобраћајних незгода у прошлог години

На подручју Полицијске управе Градишка у 2021.години нису евидентирана кривична дјела која би изазвала узнемиреност јавности, стање у области јавног реда и мира било је стабилно, а  смањен је и број евидентираних саобраћајних незгода са смртно страдалим лицима, истакао је начелник Полицијске управе Градишка Бојан Шкорић на данас одржаној конференцији за новинаре и стање безбједности на подручју Полицијске управе Градишка за 2021.годину оцијенио задовољавајућим.

Шкорић, је истакао да је у протеклој години на подручју које оперативно покрива Полицијска управа Градишка евидентиранo 420 кривичних дјела, што је за 9.4% више у односу на исти период претходне године, а да је укупно је расвијетљено 401 кривично дјело.

„По непознатом извршиоцу евидентирано је 146 кривичних дјела, од којих је расвијетљено 127 кривичних дјела док су у истом периоду претходне године по непознатом извршиоцу евидентирана 142 кривична дјела, од којих су расвјетљена 124 кривична дјела“, рекао је Шкорић и додао да је од укупно евидентираних 420 кривичних дјела, 348 кривичних дјела из области општег криминалитета, 40 кривичних дјела је из области злоупотребе опојних дрога, 15 кривичних дјела су из области привредног криминалитета и 17 кривичних дјела је против безбједности саобраћаја.

Према ријечима Шкорића, у посматраном периоду евидентирано је 156 кривичних дјела против имовине, а укупно је расвијетљено 140 кривичних дјела.По непознатом извршиоцу евидентирано је 108 кривичних дјела против имовине, од којих су расвијетљена 92.

У извјештајном периоду евидентирано је 27 кривичних дјела ,,Тешка крађа“, што је за 52.6% мање у односу на упоредни период када је евидентирано 57 кривичних дјела, а расвијетљено је 19 кривичних дјела или 70.4%. Такође, евидентирано је 50 кривичних дјела ,,Крађа“ што је за 56.3% више у односу на упоредни период када су евидентирана 42 кривична дјела, а расвијетљено је 46 кривичних дјела или 90.2%.

Оперативним радом полицијских службеника откривено је 40 кривичних дјела и 55 прекршаја у вези злоупотребе опојних дрога којом приликом је пронађена и одузета одређена количина опојне дроге, а откривена је и 1 илегална лабораторија за узгој опојне дроге, а 26 лица је лишено слободе.

„Анализирајући стање из области јавног реда и мира, евидентирана су 344 нарушавања јавног реда и мира што је за 33.8% мање у односу на исти период претходне године када је евидентирано 520 нарушавања. Анализирајући структуру извршених прекршаја, до повећања је дошло оних прекршаја који су евидентирани кроз појачане активности полицијских службеника.“нагласио је Шкорић.

Начелник Одјељења полиције Дејан Трифковић  је истакао да је у извјештајном периоду евидентирано 427 прекршаја из области јавног реда и мира, што је за 31% мање у односу на исти период претходне године када је евидентирано 619 прекршаја, а који су санкционисани са подношењем 94 захтјева за покретање прекршајног поступка и издавањем 331 прекршајног налога. Прекршаје су починила 492 лица, међу којима је 94 повратника и 13 малољетника.

„Евидентирано је 576 саобраћајних незгода, смањен је број саобраћајних незгода са смртно страдалим лицима за 25% или а број саобраћајних незгода са тешко повријеђеним лицима је у истом односу на упоредни период.“ истакао је Трифковић.

Трифковић је рекао да је укупно евидентирано 17 247 прекршаја из области безбједности саобраћаја што је за 10.7% више у односу на исти период претходне године када су евидентирана 15 584 прекршаја. Поднесена су 263 захтјева за покретање прекршајног поступка, а издато је 15777 прекршајних налога.

„Из области безбједности саобраћаја предузето је низ превентивно репресивних активности, којом приликом је из саобраћаја искључен 1 421 возач, 1 144 возача су искључена због вожње под утицајем алкохола, 142 возача су искључена због управљања моторним возилом прије стицања права на управљање „, рекао је Трифковић и додао да су из саобраћаја искључена и 454 возила.

Начелник Трифковић је додао да су полицијски службеници Полицијске управе Градишка у складу са Законом о прекршајима РС у току 2021. године извршили привремено одузимање 28 возила од вишеструких повратника у вршењу најтежих прекршаја из области безбједности саобраћаја, те ће и у наредном периоду наставити са овим активностима.

С.Видовић

Share With: