ПУ Градишка: Повећан број кривичних дјела и миграната

На подручју које оперативно покрива Полицијска управа Градишка у новембру је евидентирано је 35 кривичних дјела, што је за 52,2 одсто више у односу на исти период  претходне године када су евидентирана 23 кривична дјела, а укупно су расвијетљена 32 дјела или 91,4 одсто, изјавио је на конференцији за новинаре начелник Полицијске управе Градишка Бојан Шкорић.

Он је навео да је евидентирано 31 нарушавање јавног реда и мира што је за једно нарушавање мање у односу на новембар пршле године, те да је броз саобртаћајних незгода повећан са 44 на 58, али да није било смртно страдалих лица у собраћају.

Шкорић је стање безбједности на подручју Полицијске управе Градишка оцјенио као задовољавајуће, те додао да је у новембру евидентирано 227 миграната, што је заначајно више у односу на исти мјесец пропле године када их је евидентирано 48.

Начелник Одјељења криминалистичке полиције ПУ Градишка Бојан Мишетић рекао је да су од укупно 35 кривичних дјела у протеклом мјесецу, евидентирана 32 дјела из области општег криминалитета, два кривична дјела су из области привредног криминалитета и једно из области злоупотребе опојних дрога.

„У посматраном периоду  евидентирано је 15 кривичних дјела против имовине што за седам дјела више у односу на исти период претходне године, а укупно је расвијетљено 12 кривичних дјела. По непознатом извршиоцу евидентирано је 12 кривичних дјела против имовине од којих је расвијетљено девет. Евидентирана су два кривична дјела из области привредног криминалитета којом приликом је причињена материхална штета у износу од 40 000 КМ. Оперативним радом полицијских службеника откривено је једно кривично дјело и осам прекршаја у вези злоупотребе опојних дрога, те је пронађена и одузета одређена количина опојне дроге“, навео је Мишетић.

Инспектор у Одјељењу полиције ПУ Градишка Дарко Новаковић  је истакао да је у извјештајном периоду евидентирано 35 прекршаја из области јавног реда и мира, девет мање у односу на претходну годину, а који су санкционисани са подношењем осам захтјева за покретање прекршајног поступка и издавањем 35 прекршајних налога. Прекршаје је починило 45 лица.

Новаковић је навео да су у саобраћајниим незгодама у новембру два лица задобила тешке, а 10 лица лаке тјелесне повреде.

„Из области безбједности саобраћаја укупно је евидентиран 301 прекршај, а који су санкционисана са подношењем 18 захтјева за покретање прекршајног поступка и издавањем 231 прекршајног налога. Из саобраћаја је искључено 57 возача, од којих 49 због вожње под утицајем алкохола“, навео је Новаковић.

У Полицијској управи Градишка су подсјетили грађане на превентивну кампању коју спроводи МУП Српске ,,Слави одговорно, слави без ватреног оружја“, те апеловали на сев да се посебно у вријеме празника и на јавним мејестима суздрже од употребе ватреног оружја и опасних пиротехничких средстава, те да поступају у складу са законским прописима, као и да не управљају возилима под утицајем алкохола.

Полицијска управа ће предузети низ појачаних мјера и активности на подручју Градишке и Српца како у области криминалитета, тако и у области јавног реда и мира и безбједности саобраћаја, а све са циљем повећања степена безбјдности.

М.Малешевић

Share With: