ПС Србац реализовала кампању “Слави одговорно, слави без ватреног оружја“

С обзиром на предстојеће новогодишње и божићне празнике када се може очекивати појачана употреба пиротехничких средстава као и незаконита употреба ватреног оружја припадници Полицијске управе Градишка започели су са превентивним активностима, а како би грађани наступајуће празнике прославили у безбједном окружењу и на миран и достојанствен начин.

Ученицима основних и средњих школа на подручју Полицијске станице Србац данас су одржана едукативна предавања, а све са циљем да се на адекватан и њима прилагођен начин укаже на чињеницу да не постоји безопасна пиротехника и да петарде нису играчке, те да су пиротехничка средства посебно опасна на мјестима гдје се окупља већи број грађана, као и у затвореним просторима.

Такође, упознати су и са посљедицама и тјелесним повредама које пиротехничка средства могу да проузрокују (обично страдају шаке, прсти и очи а најчешће је ријеч о дубоким повредама и опекотинама).

Чланом 29. став 6. Закона о промету експлозивних материја и запаљивих течности прописано да се пиротехнички производи за забаву 2. разреда могу продавати у малопродаји само лицима старијим од 18 година и то од 15. новембра текуће године до 30. јануара наредне године. Истим законом предвиђене су новчане казне за физичко лице од 300-1500 КМ, а одговорно лице у предузећу или другом правном лицу од 100 до 500 КМ, и друго привредно друштво или правно лице од 1000 до 3000 КМ.

Чланом 14. Закона о јавном реду и миру Републике Српске прописано је да ће се ко пали пиротехничка или експлозивна средства на мјесту и на начин којим изазива узнемиреност грађана казнити новчаном казном и то: физичко лице од 300 до 900 КМ, предузеће или друго правно лице од 2000 до 6000 КМ, а одговорно лице у предузећу или другом правном лицу од 400 до 1000 КМ.

Из Полицијске управе Градишка позивају грађане да новогодишње и божићне празнике прославе на миран и достојанствен начин и да не користе петарде на мјестима гдје се окупља већи број грађана, као нити у затвореним просторијама.

С.С.Ц.

Share With: