Прошла година лоша и за пчеларе

Прошла година била је једна од лошијих за градишке пчеларе. Због хладнијих периода током прољећа прошле године приноси  пчелињих производа били су слабији.

Пчелар Горан Гагић рекао је да је епилог такве године огроман губитак пчелињих заједница широм Републике Српске и да је у већем дијелу године добар дио друштава оскудијевао у храни због чега је сама сезона приноса меда и пчелињих производа била оскудна.

„Због наведеног добијали смо младе пчеле које нису биле способне да отхране идућу генерацију, ја сам имао губитке око 30 одсто, а многи су нажалост изгубили и комплетне пчелињаке, што ће довести до тога да пчелињи фонд буде преполовњен“ додао је Гагић и изразио наду да се прошла година неће поновити.

Он је навео да током фебруара пчелари додају медну погачу, тамо гдје је мање хране у друштвима, а да ће у марту бити детаљан преглед и тада ће се утврдити број и кондиција заједница.

Гагић је протеклог викенда био на Сајму воћа и пчеларства у Бањалуци и за овакве сајмове наглашава да могу бити од велике користи за пчеларе и привреднике.

„Долази до размјене искустава, склапања послова што  доводи до ширења тржишта што је свакоме од нас у крајњем циљу“ додао је Гагић.

Први апитерапијски центар у Градишци отворен је на Гагићевом имању у јуну прошле године, али је због пандемије вируса корона број посјета био испод очекиваних.

Он је додао да ове године планира засадити пола хекатара засада аутохтоним сорти јабуке и крушке и да ће тај воћњак уз апитерапијски центар бити још један дио његове туристичке понуде.

Share With: