Прослављена крсна слава храма у Градишци (ФОТО)

Крсна слава цркве Покрова Пресвете Богородице у Градишци први пут је прослављена у недавно обновљеном и освештаном храму.

Обиљежавање славе је почело литургијом уз саслужење више свештеника. Затим је обављено освећење славског колача и жита и свечана литија око цркве којој су присуствовали бројни вјерници.

Архијерејски намјесник градишки протојереј ставрофор Гојко Слијепчевић честитао је свим православним вјерницима храмовну славу. Он је истакао да овај свети храм у новом руху наставља своју стару мисију да окупља вјернике на молитвама богослужењима и оваквим прославама.

„Празник Покрова Пресвете Богородице прославља се 14. октобра, а установљен је још за вријеме Византијског царства. Према вјеровању, у току служења бдења у Богородичиној цркви Влахерне у Цариграду, у којој је било много народа, појавила се Пресвета Богородица са раширеним покривачем, као да њиме покрива све присутне. Празновање је уведено да подсјећа на тај тренутак и на стално покровитељство и заштиту коју Пресвета Богородица даје вјерницима.Више пута у току године се прославља Пресвета Богородица, јер је она најважнија одмах послије Христа“, казао је Слијепчевић.

Он је рекао да је након завршетка обнове храма  и парохијског дома планирана обнова задужбинe Митрополита Георгија Николајевића која би требала почети средином наредне године. Тиме би овај објекат добио ново рухо, а стари сјај.

Н.Миљковић

Share With: