Промоција језика и књижевности: Популарна емисија настала из језичких недоумица (ФОТО)

На важност познавања језика, књижевности, писма и писања, сваке седмице, у емисији “Ријеч и слово” Телевизије Градишка, указују новинар Сања Суботић Цумбо и професор Дарио Гвозден.

Емисија је, на пречац, због актуелности и одлучности аутора да гледаоцима приближе ову важну тему, постала веома популарна у овој средини.

Сања Суботић Цумбо подсјећа да је емисија “Ријеч и слово” настала из рубрике, језичке дилеме, која је, у сарадњи са професором српског језика и књижевности, магистром Даријом Гвозденом, првобитно емитована у радијском програму.

– Намјера је била да се и у ТВ програму емитује такав садржај и обогати портретом значајних имена српске књижевности, све у циљу очувања језика и писане ријечи те популаризације књиге као класика – казала је Сања.

– Настојимо подстаћи гледаоце на читање и истовремено подсјетити на основна правописна правила. Емисија је добро прихваћена код публике, коментари су позитивни, што нас охрабрује да овај циклус наставимо и, у садржајном и продукцијском смислу, обогатимо – каже она.

Професор Дарио Гвозден, подсјећа да од слова настаје ријеч, од више ријечи реченица, од реченица текст, од текста књижевност. Вођен том теоријом књижевности, опредијелио се за емисију „Ријеч и слово“, највише да би указао на вриједности и потребу читања, схватања, разумијевања књижевних дјела.

– Књижевност је најљепши и најбољи додатак животу. Читање нам пружа могућност да живимо више живота од овог једног, који нам је оивичен. Читањем путујемо по разним предјелима свијета, упознајемо разне културе, менталитете, народе, обичаје. Богатимо наш вокабулар, васпитавамо се, сазријевамо, учимо… Читање је саставни дио културе – поручује он.

Емисија „Ријеч и слово“ је посвећена језику и књижевности. То је емисија о великанима српске књижевности. Замишљена је као кратак преглед нечијег живота и рада. У њој се разговара о биографским подацима датог писца, његовом књижевном и животном дјеловању, важним дјелима, поетикама, судбинама, ликовима…

Великани књижевности
У циклусу од 30 епизода, наше теме су, прецизирао је Дарио Гвозден, живот и књижевна дјела Петра Кочића, Борисава Станковића, Бранка Ћопића, Лазе Лазаревића, Алексе Шантића, Исидоре Секулић, Добрице Ћосића, Светолика Ранковића, Вука Караџића, Бранка Радичевића, Ђуре Јакшића, Јована Јовановића Змаја, Лазе Костића, Симе Матавуља, Десанке Максимовић, Јакова Игњатовића, Радоја Домановића, Јанка Веселиновића, Милована Глишића, Јована Дучића, Милана Ракића, Стевана Сремца, Јована Стерије Поповића, Бранислава Нушића, Меше Селимовића, Иве Андрића, Милоша Црњанског и Скендера Куленовића.

У емисији која траје 15 минута, разговарамо о књижевним дјелима и ауторима. Наравно, због концепта емисије, то су само сегменти из њиховог живота и рада.

– Ријечи захвалности овом приликом упућујем Радио-телевизији Градишка, Рајку Ромићу, директору РТВГ, иницијатору емисије и Сањи Суботић Цумбо, уредници и водитељки, која битно доприноси смислу и оригиналности овог програма, са наглашеном образовном улогом – рекао је професор Гвозден.

Он сматра да ова медијска кућа велику пажњу посвећује темама о књижевности и језику, и што препознаје њихову важност.

Поред књижевних тема, емисија доноси и најчешће језичке дилеме које сусрећемо у свакодневном говору и писању. Слушаоци и гледаоци имају прилику да разријеше дилеме и спознају правила која се везују за писање ијекавизама, скраћеница, наводника, гласовних промјена које се директно одражавају на правопис…

– Циљ нам је да отклонимо, што је више могуће, језичких дилема и да код публике заживи свијест о важности правилне употребе језика, али и у говорењу и у писању. Језик је насушна потреба сваког појединца, зато што човјек не може без комуникације. Он је дужан да језик правилно употребљава и да води бригу о својој језичкој култури. Радити ове емисије за мене је био прави изазов. Велико је задовољство говорити о нашим великанима и изван школске учионице, као и о најважнијим језичким питањима – појашњава он и додаје:

– Уколико смо учинили да нешто од овога продре у свијест наше публике, бићемо задовољни. Надам да ће Радио-телевизија Градишка и даље водити рачуна о темама из језика и књижевности, као што је то чинила до сада.

Тако емисију описује професор Гвозден, омиљен код гледалаца, али и међу својим ученицима, градишким средњошколцима.

Термин емитовања
“Ријеч и слово” је у програму сваког уторка у 11.05 уз репризне термине. Циклус обухвата 30 емисија.

Емитовање је почело у октобру 2022. године и трајаће до маја 2023. године. Емисија је постала препознатљива у медијском простору, вјерују аутори, и већ сада је оправдала своју научно истраживачку и образовну улогу тако да постоји интересовање и за њен наставак.

Share With: