Проглашени најбољи на пјесничким конкурсима „Сузе Козаре“ и „Златно перо“

У Градишци је вечерас одржана Видовданска свечана академија, на којој су проглашени најбољи на међународним пјесничким конкурсима „Сузе Козаре“ и „Златно Перо“, на које је пристигло око 100 пријава из десет држава.

Свечану академију су организовали Удружење европске академије српских наука и умјетности из Љубљане и Народна библиотека Градишка, уз подршку Удружења српских књижевника и Савеза српске дијаспоре из Словеније.

Прву награду на конкурсу „Сузе Козаре“ освојио је Милорад Шаровић из Београда, гуслар и пјесник родом из Гацка, за пјесму „Геноцид у Јасеновцу“.

Шаровић је рекао да је поносан што је жири као најбољу оцјенио његову епску пјесму писану у десетерцу, наводећи да се поезиом бави више од 30 година, те да је написао више од хиљаду пјесама и објавио четири књиге.

Другу награду освојила је Весна Марковић из Дервенте, а трећу Милоје Вељовић из Београда.

Прва награда на конкурсу „Златно перо“ припала је Дијани Илијев из Градишке, друга Тамари Славић из Зрењанина, а трећа Ненаду Симићу из Дервенте.

Предсједник Удружења европске академије српских наука и умјетности из Љубљане Саша Гајић подсјетио је да конкурс „Сузе Козаре“, чија је тематика страдање српског народа, већ шест година организују у сарадњи са Народном библиотеком Градишка.

Гајић је додао је да у оба конкурса сваке године учествује све више врхунских српских пјесника.

Директор Народне библиотеке Сњежана Миљковић оцијенила је да је пјеснички конкурс „Сузе Козаре“ веома заначајан за развој културе на овим просторима и његовање сјећања на српске жртве у Поткјозарју и Јасеновцу.

М.Малешевић

Share With: