Проблем Свилаја и Градишке запео између Бањалуке и Сарајева

Гранични прелаз Свилај добио је привремену дозволу за теретни саобраћај зато што у БиХ и даље не постоји сагласност између Бањалуке и Сарајева о категоризацијама тог прелаза и прелаза Градишка, који је изграђен код новог моста преко ријеке Саве, који би ауто-пут Бањалука – Градишка требало да повеже с ауто-путем Загреб – Београд.

Наиме, док у Сарајеву желе да Свилај категоризацију добије одмах, а Градишка након завршетка брзе цесте коју предузеће „Интеграл инжењеринг“ гради на хрватској страни, у Бањалуци желе да оба прелаза добију категоризацију у исто вријеме јер страхују да би у Сарајеву након додјељивања категоризације Свилају могли наставити опструкцију моста код Градишке.

Зато што овај проблем није ријешен, Свилај је почетком године добио привремену категоризацију јер је претходна истекла крајем 2022, а одлазећи сазив Савјета министара овај проблем није успио да ријеши.

У Министарству безбједности БиХ су рекли да проблем Свилаја и Градишке и даље није ријешен и да је Свилај опет добио привремено рјешење. Они подсјећају на одлуку Савјета министара БиХ из маја прошле године о покретању поступка за вођење преговора ради закључивања уговора између БиХ и Републике Хрватске о граничним прелазима.

„Наведеним уговором предложено је да нови гранични прелаз у Градишци, након стављања у функцију новог моста на ријеци Сави, добије статус међународног прелаза прве категорије са свим инспекцијским службама, док би постојећи гранични прелаз Босанска Градишка – Стара Градишка добио категорију граничног прелаза за међународни саобраћај путника, а што ће свакако тек бити предмет будућих преговора са надлежним органима Републике Хрватске“, појаснили су они.

Они подсјећају да је дефинисање статуса заједничких локација на граничним прелазима са свим неопходним параметрима предмет посебног уговора између БиХ и Хрватске.

Независне

Share With: