Пријем код градоначелника за кћерке и поштоваоце хуманисте Марина Зурла (ФОТО)

Кћерке књижевника и публицисте Марина Зурла, Кармен и Сузана, заједно са делегацијом града Приједора, били су гости пријема који је организовао градоначелник Градишке Зоран Аџић. Зурл је учинио много за народ поткозарског краја и заслужан је за  проналазак и враћање идентитета козарачкој дјеци, бившим логорашима у НДХ, која су била отргнута из заграљаја родитеља.

Марино Зурл својевремено је водио акцију „Арена тражи ваше најмилије“, истражујући на тај начин судбину козарачке дјеце , којој је током  Другог свјетског рата изгубљен траг.

Кћерка Кармен Зурл ганута је доласком у Градишку гдје се сусрела са људима који су познавали њеног оца, те изразила захвалност на спремности Градске управе да подржи активности које ће допринијети очувању сјећања на период страдања и хуманитарни рад Марина Зурла.

По мотивима Зурлове приче, 1976. године снимљен је филм “Три јаблана”, а његова монодрама “Јока, кћи козарачка”, својевремено је извођена у Хрватском народном казалишту, те бројним поткозарским школама и мјесним домовима културе.

Ова монодрама сутра ће у 12 часова бити изведена код споменика Рањена птица у Горњим Подградцима.

С.В.Тркуља

Share With: