Припремна настава за будуће бруцоше на факултетима у Српској

Већина јавних факултета у Републици Српској за будуће бруцоше организује припремну наставу, како би надоградили знање и боље се спремили за полагање пријемног испита.

Припремна настава за ученике завршних разреда гимназија и средњих школа, на већини високошколских установа, одржава се неколико седмица пред пријемни испит и углавном је бесплатна.

На већини јавних факултета на Универизитету у Бањалуци припремна настава биће организована током маја и почетком јуна мјесеца.

Припремна настава траје мјесец дана, могу је сви похађати, а будући бруцоши све додатне информације могу пронаћи на жељеном факултету, рекао је портпарол бањалучког Универзитета, Дарио Станковић.

– Припремну наставу већ похађају они који планирају да своје знање надограде на Природно-математичком и Електротехничком факултету . Већина осталих високошколских установа – Економски, Правни, Машински, Технолошки и Архитектонско-грађевинско-геодетски факултет ће такође организовати припремну наставу која се односи на градиво које ће будући кандидати полагати на пријемном испиту – додао је Станковић.

Професорица Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета у Бањалуци Сандра Косић Јеремић каже да је припремна настава на овој високошколској установи планирана од 15. маја до 16. јуна.

– Настава за припрему полагања пријемног испита изводиће се из двије области: Математика и Перцепција и презентација простора, кроз 20 часова или пет седмица, а цијена по области је 120 КМ. Ову врсту наставе биће могуће пратити онлајн, путем Google Meet и Google Classroom апликација – поручила је Косић Јеремић.

Припремна настава за будуће бруцоше биће организована и на Универзитету у Источном Сарајеву.

Заинтересовани средњошколци имају могућност да се пријаве путем веб странице факултета, а на појединим високошколским установама ову врсту наставе биће могуће пратити и онлајн, истакао је проректор за наставу Универзитета у Источном Сарајеву Владимир Владичић.

– Овај вид припреме за полагање пријемног испита биће бесплатан за све пријављене кандидате. Настава ће бити организована на Академији ликовних умјетности, факултетима гдје се полаже математика; ту спадају Електотехнички, Технолошки, Машински, Факултет за производњу и менаџмент, као и на Филозофском факултету – нагласио је Владичић.

Конкурс за упис нове генерације студената на јавним универзитетима биће објављен 7. јуна на интернет страници и у дневним новинама.

Пријем докумената за упис студената у новој академској 2023/2024. години планиран је од 19. до 23. јуна.

Полагање пријемног испита предвиђено је за 26. јун, а упис примљених кандидата је планиран од 3. до 7. јула.

РТРС

Share With: