Привредни савјет града Градишка расправљао о подстицајима за текућу годину

У Градишци је данас одржана 5. редовна сједница Привредног савјета града на којој је разматран Извјештај о реализацији Програма рада овог савјета за 2021. годину, те је расправљано о програмима подршке развоју предузетништва, пољопривреди и руралном развоју из градског буџета за ову годину.

Замјеник градоначелника Градишке Драгана Илић, која је и предсједник Привредног савјета, навела је да су у прошлој години одржане четири сједнице овог савјета, те разматрано 36 тема које су важне за развој привреде.

Она је навела да је Скупштина града крајем прошле године усвојила програме подршке предузетништву, пољопривреди и руралном развоју, те да је на сједници Привредног свајета расправљано о расподјели ових средстава.

Програмом подршке развоју предузетништва на подручју града Градишка за 2022. годину предвиђена су издвајања из градског буџета у износу од 220.000 КМ, за подршку пољопривреди 200.000 КМ, а за подршку руралном развоју 140.000 КМ.

Правилници о расподјели наведених средстава су у изради, а конкурси за расподјелу истих биће расписани у другој половини године.

Власник предузећа „Тикт мануфактура“ Крешимир Бодрожић рекао је да увијек постоји мјеста за побољшање сарадње привредника и градске администрације, али да је та сарадња тренутно на високом нивоу, чему је допринијело и оснивање Привредног савјета града Градишка.

„Честа питања привредника према Градској управи везана су за подстицајна средства и како одреаговати на стање које је посљедње двије године везано за пандемију. Увијек је тема и стално се ради и на томе како да сви процеси унутар градске администрације буду што једноставнији за привреднике“, навео је Бодрожић.

Једна од сталних тема Привредног савјета града Градишка је и образовни процес у средњим школама.

Директор Техничке школе Градишка Владо Томић каже да ова школа има веома добру сарадњу са Градском управом и привредницима и да кроз уписну политику настоји да образује кадар који је поребан градишкој привреди.

Он је навео да је градишка Техничка школа била иницијатор увођења два нова занимања у средњим техничким школама у Републици Српској, ЦНЦ оператера, које ће ученици у наредној школској години моћи да упишу у још пет школа у Српској, те техничара роботике које ће бити експериментално занимање само у овој школи.

Томић је додао да је Техничка школа Градишка кроз учешће у међународним пројектима набавила квалитетну опрему потребну за увођење занимања техничара роботике.

М.Малешевић

Share With: