Прибеља оживјела на Илиндан

Око 200 бивших и садашњих становника села Прибеља код Гламоча окупили су се на Илиндан да обиђу гробове својих предака али и да се сусретну са родбином и пријатељима.

Прибељци настањени у Бањалуци, Новом Саду, Београду али и широм Европе труде се да очувају завичајне успомене. Организују акцију на старом гробљу, гдје споменици као важно културно, историјско и национално благо свједоче о Србима кроз дугу и бурну историју.

Некадашњи мјештанин Прибеље Ђуро Субашић, каже да је ово село испод Виторога некада имало велику школу са стотинак ученика, продавницу, задругу, добре путеве, богате и вриједне домаћине.

„Сада су то само сјећања која убрзано блиједе. Овдје долазимо неколико пута годишње, већином љети да бисмо се подсјетили лијепог живота и стаза дјетињства и младости. Често уређујемо гробље које је веома знаменито, а високи споменици говоре о статусу покојника „ рекао  је Субашић, који живи у Градишци.

Oн је нагласио да су уз помоћ Оружаних снага БиХ успјели санирати пут, али да је проблем што Прибеља нема електричне енергије, у плану је да ураде пренамјену некадашње школе у дом гдје би сви који дођу у Прибељу имали гдје преноћити.

На попису становништва 1991. године у Прибељи је живјело 233 становника, који су ратних година протјерани са свог огњишта, данас у овом селу живи свега десетак становника.

Д. Јанковић

Share With: