Препознатљиве перспективе Нове Тополе: Ово мјесто је све привлачније за живот свих генерација (ФОТО)

Нова Топола, мјесто дуге традиције у срцу Лијевче поља, удаљена петнаестак километара од Хрватске и Европске уније, Бањалучког аеродрома, Српца, Лакташа и Градишке, представља највеће градилиште на сјеверу Републике Српске.

У фокусу је Агроиндустријска зона, уређена површина од 140 хектара са свим инфраструктурним потенцијалима, гдје су повољне услове за улагања препознали привредници из регије. Свакодневно у ову пословну зону на посао долази приближно хиљаду радника, а тај број се стално повећава.

Огњен Жмирић, народни посланик из Нове Тополе, иницијатор многих акција у тополском крају, истиче и пројекте којим Нова Топола убрзано постаје мјесто све бољег и угоднијег живота.

Овдје су, новцем из градског буџета, донацијама и уз помоћ Владе Републике Српске али и Србије изграђени многи објекти. Међу њима су модеран Дом културе “Србија”, потом спортски терени, улице, тротоари, тржни центар, објекти колективног становања. Нови Регулациони план, наглашава Жмирић, стекли су се услови за још интензивнији развој.

– Предвиђена је и изградња прерађивачких и откупних капацитета, што ће бити покретач повртарске, воћарске и ратарске производње. Оживљавање привредних и услужних капацитета. То условљава јачање друштвеног и спортског живота у овом мјесту, које поприма градске контуре. Нова Топола је то заслужила и бит ће центар у који ће на посао долазити радници из неколико општина, Лакташа, Српца, Градишке и других мјеста – рекао је Жмирић.

Недавно је овдје изграђена и стамбена зграда за социјално угрожено становништво. Кључеве су уручили градоначелник Градишке Зорана Аџић, вршилац дужности директора Републичког секретаријата за миграције и расељена лица Давор Чордаш и министар за људска права и избјегла и расељена лица у Савјету министара Милош Лучић.

Изградња зграде са 32 стана коштала је више од 1,8 милиона КМ, а изграђена је у оквиру Пројекта затварања колективних центара и алтернативних смјештаја путем осигурања јавних стамбених рјешења “ЦЕБ два”.

Аџић је навео да је из градског буџета за изградњу ове зграде издвојено 760.000 КМ. Он је истакао да ће се Градска управа потрудити да у сарадњи институција виших нивоа власти обезбиједи да се на овом простору изгради још једна зграда социјалног становања.

Огњен Жмирић, иницијатор градње ове зграде казао је за Српскаинфо да је охрабрујућа и градња других стамбених зграда, чији су инвеститори приватна предузећа, јер то показује да се Нова Топола све више препознаје као перспективно мјесто за живот и за рад. Томе у прилог иде и чињеница да се у овом лијевчанском мјесту, према подацима Мјесне заједнице, број становника повећава.

СРПСКАИНФО / М. ПИЛИПОВИЋ

Share With: