Премијерно на РТРС-у мини серија “Дара из Јасеновца” од 9. до 12. јануара од 21 час

Дара из Јасеновца је српски филм из 2021. године по сценарију Наташе Дракулић у режији Предрага Антонијевића. Премијера филма одржана је 25. новембра 2020. године на Косову и Метохији, тачније у Грачаници, а свјетска телевизијска премијера била је 20. фебруара 2021. на телевизијама РТС, РТРС и Прва ЦГ. Биоскопска премијера одржана је 22. априла исте године, на Дан сјећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом свjетском рату.

Радња говори о страдањима српских, јеврејских и ромских мушкараца, жена и дјеце у логору смрти Јасеновац у доба Независне Државе Хрватске, током Другог свјетског рата. Први је српски играни филм који говори о једном од најстрашнијих концентрационих логора у историји, снимљен 75 година након затварања истог.

Снимање филма су финансијски подржали Влада Републике Србије, Влада Републике Српске, Филмски центар Србије као и друге институције. Сви догађаји у филму писани су на основу аутентичних свједочанстава преживјелих логораша.

Главног лика, дјевојчицу Дару, тумачи Биљана Чекић. Водеће улоге у филму играју глумци из Републике Српске: Ања Станић, Златан Видовић, Николина Фригановић, Сандра Љубојевић, Жељко Еркић и Горан Јокић. Глумачку екипу из Србије чине: Марко Јанкетић, Игор Ђорђевић, Наташа Нинковић, Бојан Жировић, Јово Максић, Радослав Миленковић, Вук Костић, Татјана Кецман, Петар Зекавица, Јелена Грујичић, Богдан Богдановић и други.

Остварење Дара из Јасеновца био је српски представник у трци за 93. Оскара и награду Америчке академије филмске умјетности и науке у категорији за најбољи међународни филм. Остварење је такође било кандидат за награду Златни глобус у свим категоријама. Међутим, оно се није нашло у ужем кругу за добијање ни Оскара ни Златног глобуса. Биљана Чекић је кандидована за најбољу женску улогу.

Мини- серија “Дара из Јасеновца” емитоваће се у 4 епизоде и састављена је од филма и нових сцена, које су снимане од октобра 2021. г.

Радња серије почиње 1991. године за време ‘Задарске кристалне ноћи’, када је више од 2.000 наоружаних Хрвата кренуло у уништавање и пљачкање имовине Срба у Задру. Баш тамо ће се и срести Дара и Будо, и то 50 година послије њиховог бјекства из Јасеновца.

Њих двоје дуго неће имати никакав контакт, јер ће их раздвојити након напуштања „логора смрти“. Буду је усвојила хрватска породица и он је цијелог живота мислио да је Хрват. Његов син ће учествовати у „Задарској кристалној ноћи“ и палити српске куће. Међутим, све ће се промијенити када се Дара и Будо после 50 година поново сретну. Вратиће им се сјећање на болну прошлост из Јасеновца.

Позната глумица Мирјана Карановић ће у мини-серији редитеља Предрага Гаге Антонијевића дочарати лик одрасле главне јунакиње, коју је у филму тумачила мала хероина Биљана Чекић.

Share With: