Премијера серијала „Српска варош“ сутра у Културном центру Градишка (ВИДЕО)

Документарни серијал „Српска варош“, који говори о знаменитим личностима Градишке, о српској интелигенцији са краја 19. и почетка 20. вијека, очувању српског националног корпуса и вјековне борбе српског народа за слободу на простору Републике Српске, односно БиХ, биће премијерно приказан сутра, 2 фебруара у 19 часова у градишком Културном центру.

Аутор ове документарне серије Милан Пилиповић рекао  да су снимљене три серије „Српске вароши“, са саговорницима у Градишци, Београду и Бањалуци.

„На премијери ће бити приказана прва епизода која се бави Градишком и упознаје гледаоце са „Српском вароши“, њеним темељима и људима, те другу која је снимана у Београду, који је увијек био изазов за градишку интелигенцију тог времена јер су сматрали да ће се знањем изборити за слободу и бољи живот свог националног корпуса“, навео је Пилиповић.

Он је истакао да су саговорници у серији која је снимана у Београду биле важне личности, попут историчара Милоша Ковића, принцезе Јелисавете Карађорђевић, француза Анорао Гујона, који су нагласили важност да се данашњим генерацијама говори о важним личностима Градишке из периода прије 100 година.

Продуцент „Српске вароши“ и градски менаџер Бојан Вујиновић рекао је да је снимање овог серијала дио настојања Градске управе Градишка да оживи сјећање на старо језгро града које je смјешетено у близини храма Покрова Пресвете Богородице и значајне градишке српске породице Чубриловиће, Суботиће, Видовиће, Малиће и друге.

Вујиновић је подсјетио да је централни храм Српске православне цркве на улазу у републику Српску прошле године по трећи пут обновљен и освећен, те да је намјера да се кроз пројект вриједан више од око три милиона КМ обнови старо језгро града и постане дио туристиче понуде због које ће људи радо долазити у Градишку.

ТВ премијеру „Српска варош“ имаће у програму Радио-телевизије Републике Српске у петак, 3. фебруара у 21.15 часова, а у програму Радио-телевизије Градишка у суботу, 4. Фебруара у 16.30 и 20.30, те у недјељу, 5. фебруара у 20.30 часова.

М.Малешевић

Share With: