Представљен Јавни позив за бесповратна средства у оквиру пројекта „ЕУ4АГРИ“

У Градској управи Градишка данас је одржан Инфо дан о теми тренутно отвореног Јавног позива потенцијалним корисницима бесповратних средстава за подршку инвестицијама у примарну пољопривредну производњу у оквиру пројекта „ЕУ4АГРИ“, који финансира Европска унија.

Јавни позив за подршку инвестицијама у примарној пољопривредној производњи отворен је до 31. јануара наредне године, а Европска унија за кориснике у БиХ кроз пројекат „ЕУ4АГРИ“ обезбједила је 3,5 милиона КМ.

Вршилац дужности начленика Одјељења за пољопривреду и рурални развој у Градској управи Градишка Бранко Стојнић невео је да се на овај јавни позив могу пријавити регистровани самостални предузетници, пољопривредне задруге и привредна друштва која се баве пољопривредом.

„Појединачни износ подршке, односно бесповратних средстава, је од 15.000 КМ до 300.000 КМ, уз одређено процентуално учешће подносиоца захтјева“, појаснио је Стојнић.

Он је рекао да је веома мали број пољопривредних произвођача из Градишке могао да добије бесповратна средства кроз раније јавне позиве пројекта „ЕУ4АГРИ“, а разлози су то што се већина пољопривредника не одлучује да из пољопривредног газдинства пререгиструје у самосталне предузетнике, задругу или привредно друштво, а проблем је и што већина њих не посједује грађевинске дозволе за своје пољопривредне објекте.

Стојнић је додао да је су у градском буџету прошле и ове године била обезбјеђена средства за суфинансирање легализације пољопривредних објеката, да их је у 2021. години користило само једно газдинство, а да је ове године поднесено седам захтјева.

Сарадница у пројекту „ЕУ4АГРИ“ Саша Котлица истакла је да кроз овај пројекат подршку могу добити само привредни субјекти који послују у складу са важећим законима Републике Српске и БиХ, те да су у посљедњем јавном позиву настојали да ублаже критеријуме када је у питању посједовање грађевинске дозволе.

„Претходно је потенцијални корисник морао да приложи грађевинску дозволу уз саму пријаву на јавни позив, а сада ту дозволу морају да доставе тек уз захтјев за прву исплату средстава. Тиме је корисницима остављено мало више времена да легализују објекте“, додала је Котлица.

У Градској управи Градишка претходно је одржана и презентација за јединице локалне самоуправе о Јавном позиву за диверзификацију економских и социјалних активности у руралним подручјима, за који средства такође обезбјеђује ЕУ.

М.Малешевић

Share With: