Представљен стрип „Јасеновац тамна страна мрака“

У Културном центру Градишка вечерас је представљен стрип “Јасеновац тамна страна мрака” аутора Слободана Борјановића.

У овом стрипу, чији је издавач Завичајни музеј Градишка а суиздавач Градска борачка организација, Борјановић је обухватио период од Козарачке офанзиве па све до пробоја логора Јасеновац, у којем је једну од кључних улога имао главни лик стрипа Миле Ристић из градишког села Миљевићи.

Борјановић је рекао да је на стрипу радио око двије године, те да је кроз црно-бијеле цртеже и историјске чињенице желио да оживи сјећање на голготу нашег народа не ублажавајући стравичне злочине које су починиле усташе, посебно у логору Јасеновац.

„Жеља је била да се истина прикаже и на овај начин свима који би сада да нам пишу историју, а прекрајали су је и раније“, рекао је Борjановић, додајући да је и сам он потомак усташких жртава.

Представљању стрипа „Јасеновaц тамна страна мрака“ присуствовао је и владика пакрачко-славонски Јован, који је истакао да су многи заборавили да су Срби жртве, али и побједници Другог свјетског рата, те да је на њима и да пишу о свом страдању и побједама.

„Нажалост, тек нам предстоји озбиљно и одговорно писање историје, засновано на чињеницама“, нагласио је владика Јован.

Он је додао да је и стрип такође релевантно средство да се представе историјске чињенице, због чега је и овај Борјановићев стрип веома важан и  значајан.

Директор Завичајног музеја Градишка, историчар Бојан Вујчић рекао је да је овај стрип нови приказ историјских збивања, те да је једнако важан као и докумeнтарни и играни филмови који се у посљедње вријеме баве тематиком страдања Срба на овим просторима.

Предсједник Градске борачке организације Градишка Милован Гагић истако је да је Борачка организација препознала потребу да стрип о страдању Срба у Јасеновцу буде у рукама читалаца, због чега је и финансијски подржала издавање овог дјела Слободана Борјановића.

Стрип „Јасеновaц тамна страна мрака“ је Борјановићево двадесето објављено дјело разних тематика. Објавио је неколико стрипова, од којих је до сада најзначајнија „Историја Срба у стрипу“. Бави се спортским новинарством, због чега је и већина његових књига везана за историју спорта, посебно фудбала на подручју Градишке.

Share With: