Представљен роман „Вјетар још није стао“

У Народној библиотеци у Градишци одржана је промоција књиге „Вјетар још није стао“ аутора Василија Карана. Роман говори о посљедњем Одбрамбено-отаџбинсом рату како аутор каже национално вјерском рату. Највише се описује фронт у зимском периоду на којем су били наши млади борци.

„Акценат је на рововима, трпљењу, слабој исхрани, на борбама. Такође је ријеч о оптимизму у тешким тренутцима који је владао међу борцима. Трудио сам се да не приредим стресне сцене иaко је ратна тема, јер сваки читалац то не може да поднесе. Главни ликови су отац који је радио у Берлину, а имао јe три сина на фронту, те је све напустио и дошао да се са њима бори у рату“ каже Каран. Ово књижевно дјело је обимно и прилагођено нашем поткозарском језику.

Василије Каран рођен је 1934. године у Међувођу (Поглеђево) код Козарске Дубице. У току рата, на Козари, изгубио се од родитеља, па је без икога свога, преживјео ратне дане на брдима ове планине и том времену, као сјећање, посветио је више својих књига. Каран се писањем бави пуних 66 година. До сада је написао 50 књига.

О његовом раду на овој промоцији говорио је професор Миленко Гагић “Василије је врло познат на овом нашем крају. Написао је много књига, највише романа. Овај роман је прилагођен свима јер је тема рат свима блиска” каже Гагић.

У Народној библиотеци настоје организовати што више оваквих догађаја, те истичу да ће тако бити и у наредном периоду. У овој установи су најавили да ће у петак 16. децембра организовати манифестацију „У сусрет Светом Николи“, а у 19 часова биће представљен  зборник радова „Кад прошлост проговори: Козара 80 година касније“ у Културном центру Градишка.

Н. Миљковић

Share With: