Представљене књиге о историји српске културе и православља у Далмацији

У Културном центру у Градишци вечерас су представљене књиге „Дјела и стилови умјетности Српске православне цркве у Далмацији“ и „Путовање српском културом Далмације“, чији је аутор историчар умјетности Милорад Савића из Бенковца а издавач Крајишки културни центар „Свети Сава“ из Бањалуке  који његује традицију Срба поријеклом из данашње Хрватске.

На промоцији, која је завршна свечаност манифестације „Дани Српске Крајине у Републици Српској“, говорили су предсједник Крајишког културног центра Драган Крошњар и историчар умјетности Никола Галић из Бањалуке.

Галић је рекао да ове двије публикације доминантно говоре о црквеном наслијеђу, али и културним дјелима Крајине кроз историју.

„Историја Крајине је турбулентна јер се није мирно живјело на том простору који је понекад био и потпуно пуст, насељаван и исељаван. Дјелује импозантно сада кад се чита шта је све од наслијеђа спасено и у међувремену донесено“, истакао је Галић.

Крошњар је нагласио да је Далмација крај у коме Срби вијековима живе и имају богато културно наслијеђе, које је историчар Милорад Савић веома добро описао у ове двије књиге.

„У Далмацији су велике српске светиње, манастири Крка, Драговић, Крупа. Добар дио српског културног блага је сачуван и враћен у манастире, а један дио је Хрватска обновила, као што је задужбина Двори Јанковића, породице које је 200 година бранила Венецију од Турака“, навео је Крошњар.

Он је додао да је манифестација „Дани Српске Крајине у Републици Српској“ један вид присјећања на Републику Српску Крајину која је настала прије 31 годину, битне људе и догађаје на овом подручју, али и Војну Крајину која је 300 година бранила Европу од Турака.

Манифестација „Дани Српске Крајине у Републици Српској“ почела је 14. децембра промоцијом зборника „Три вијека Војне Крајине на бранику хришћанства“ у Академији наука и умјетности Републике Српске.

На Факултету политичких наука Универзитета у Бањалуци отворена је изложба „Оснивање Српске аутономне области Крајине и Републике Српске Крајине“, аутора Јанка Велимировића.

Као централни дио манифестације, у Културном центру „Бански двор“ у Бањалуци је организована прослава крсне славе  Републике Српске Крајине, Никољдан и приказан филм „Шта за тебе значи Крајина?“.

М.Малешевић

Share With: