Представљена књига „Сећања“ Васе Чубриловића.

Аутобиографска књига „Сећања“ Васе Чубриловића, најмлађег учесника сарајевског атентата, српског историчара, политичара и академика, представљена је у Културном центру у Градишци.

Приређивач књиге, историчар Василије Крестић из Београда навео је да је књига настала из рукописа које је Чубриловић тестаментарно оставио Архиву Српске академије наука и умјетности и о којима никада није говорио, те да је осјећао обавезу да као његов ђак сабере све те рукописе и преточи у књигу.

Он је наглaсио да је ова књига значајан историјски извор, јер је Чубриловић имао шта да каже о свом учешћу у сарајевском атентату, о политици између два свјeтска рата, али и о другим дешавањима и Градишци као свом родном крају.

Издавач књиге Манојло Мањо Вукотић, директор београдске издавачке куће „Вукотић медиа“, рекао је да је с разлогом одлучено да „Сећања“ буде прво представљена у Чубриловићевом родном граду, те навео да је у овом дјелу аутор први пут детаљно изнио историјске чињенице.

„Чубриловић сматра да би Први свјетски рат избио и да није било атентата, те да Србија није учествовала у његовој припреми. Такође, за организатора атентата не сматра Младу Босну, него говори о ширем народном југословенском покрету“, навео је Вукотић

Директор Завичајног музеја Градишка Бојан Вујчић нагласио је да књига „Сећања“ доноси до сада недоступне чињенице, које ће помоћи да се расвијетли мозаик периода прелаза из 19. у 20. вијек и шта се тада дешавало у Градишци, што је Чубриловић и описао у првих 100 страна својих мемоара.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да је Градска управа подржала пројекта издавања књиге Васе Чубиловића, те да је то дио опредјељења да се јавности прикаже улога породице Чубриловић у српској историји и врати сјећање на личности које су својим дјелом задужили Градишку.

Представљању књиге „Сећања“ Васе Чубличовића, о којој је још говорила предсједник Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Градишка Радана Вила Станишљевић, присуствовали су министар у Влади Републике Српске Недељко Чубриловић, народни посланици из Градишке, представници градских власти и Српске православне цркве, те бројни грађани.

М.Малешевић

Share With: