Представљена књига „Дара из Јасеновца“ и организовано дружење са Биљаном Чекић

Народна библиотека Градишка организовала је представљање књиге „Дара из Јасеновца“ аутора Наташе Дракулић и дружење са главном јунакињом истоименог филма Биљаном Чекић.

Биљана Чекић која је из Козарске Дубице публици је пренијела утиске са снимања њеног филма-првенца.Рекла је да се сасвим случајно пријавила на аудицију и да јој улога Даре није била физички тешка, али да су поједине сцене биле веома емотивне. Истакла је да јој је то било прво појављивање пред камером, те да се планира наставити бавити глумом када заврши средњу економску школу.

Са њом је у Градишци био и њен отац Радован Чекић, али и свештеник из Козарске Дубице Бранко Репaја који каже да су кроз лик Даре након 70 година сва дјеца која су страдала добила заслужен статус и пажњу. Истиче да је посебно симболично што је Биљана Чекић поткозарско дијете, те да је и сама у породици имала много сродника који су настрадали у логору Јасеновац. „Њена улога је изузетно јака и снажна и нико то не би могао на дубљи и снажнији начин изнијети као што је то у филму изнијела Биљана Чекић“ додао је свештеник Бранко Репaја.

Како би публици приближили радњу, одломке и рецензију из књиге „Дара из Јасеновца“ читали су градишки библиотекари, с обзиром да аутор није био присутан.

Директор Народне библиотеке Градишка Сњежана Миљковић рекла је да су захваљујући Удружењу „Баштионик“ за ово вече обезбиједили велики број књига, које су биле продајног карактера, а такође ће се наћи на полицама библиотеке.

Осим ове промоције сутра ће у 9 часова организовати представу за дјецу  „Вријеме је за бајку“  на љетној позорници Завичајног музеја, те ће у августу бити дружење и промоција књига Вање Булића.

Н.Миљковић

Share With: