Представа „Бајбок“ одиграна у Градишци

Представа „Бајбок“, по мотивима драме „Емигранти“ Славомира Мрожека, одиграна је у Културном центру Градишка. Адаптацију и режију потписује Татјана Кецман, која уједно и глуми у овој представи уз колегицу Ану Лечић.

„Бајбок“ је трагикомична прича, врло актуелна данас. Говори о двије жене са наших простора које живе  у Шведској у изнајмљеном стану у којем славе Нову 2020 годину.

„То је једна прича из „Емиграната“ која је везана за неко скроз друго време, али као и сваки други текст преживи, јер тај проблем из и даље постоји. Сада су то неки други људи и адаптација текста је била неки највећи посао“ каже глумица Татјана Кецман.

Татјана и Ана у овој представи играју улоге које се разликују по свему осим по поријеклу. Једна је типичан примјер гастарбајтерке која је отишла у туђину да би зарадила за живот у домовини. Гладује и штеди на свему и свачему. Друга је млада феминисткиња, „власница знања“. Ипак, превише приче и филозофирања не испуњава њену празнину, и не сакрива погубљеност и неснађеност.

Представа уопште није тешка, духовита је и свијетла, а порука је кажу глумице веома јасна да није потребно ићи у туђину, већ остати у свом родном крају, јер излаз постоји.

Представа „Бајбок“ премијерно је одиграна у октобру прошле године. До сада су је највише играле по Србији, a након Градишке позоришни комад Татјане Кецман и Ане Лечић биће изведен и у Приједору.

Н.М.

Share With: