Предраг Милошевић Кинез учесник пробоја Коридора 92. године

Држећи фотографију у руци припадник Прве оклопне бригаде, другог батаљона из Градишке Предраг Милошевић Кинез присјетио се операције „Коридор 92“, једне од најславнијих битака у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.

„На овој фотографији је забиљежен тренутак једне од најтежих операција, а то је форсирање ријеке Босне 9. јула након кратког споја на Модричи. Тада смо наставили са проширивањем коридора. Војска под командом мајора Рајка Вранић, који је био са наших простора, постављала је понтоне, а ја сам форсирао ријеку Босну са три тенка и два транспортера. Циљ кретања нам је било утврђено мјесто Оџак“, рекао је Кинез који је био командир ојачаног тенковског вода.

„Војни стручњаци кажу да је то била једна од тежих операција, када тенковска јединица форсира ријеку. Ту није било проблема али смо сутрадан доживјели велику битку у којој сам рањен и изгубио ногу, а било је и доста погинулих“ сјећа се Кинез и додаје да је тада операција „Коридор“ три дана стајала, а да је Оџак званично освојен 14. јула.

Офанзиву кодног назива операција Коридор 92 отпочео је Први крајишки корпус ВРС, 24. јуна. Операција је трајала све до 4. октобра када је ВРС успјешно уравнотежила своје снаге, мијењајући сектор мостобрана против којег је Први крајишки корпус ВРС био усмјерен. Тај потез је успјешно пореметио одбрану ХВО и ХВ, а ВРС је постигла напредак заузимајући Босански Брод 6. октобра. Као одговор на то, ХВО и ХВ су уредно повукле своје снаге и опрему на лијеву обалу Саве, а мост преко ријеке између Босанског и Славонског Брода је срушен 7. октобра.
Овом акцијом, чији је директан повод била смрт 12 беба у бањалучком породилишту због недостатка кисеоника, окончана је 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада западног дијела Српске и Републике Српске Крајине.
У акцији „Коридор 92“, која је означена као судбоносна, погинуло је 413 српских бораца – 273 борца Војске Републике Српске, 70 бораца Министарства унутрашњих послова Српске и 70 бораца Војске Републике Српске Крајине, док је рањено 1.505 бораца.
Г.Влаинић
Share With: