Предавање поводом годишњице смрти учитеља Вељка Чубриловића

Поводом годишњице смрти учитеља Вељка Чубриловића, у четвртак, 3. фебруара 2022. године у 19 часова у малој сали Културног центра Градишка биће одржано предавање под називом “Размишљање о Чубриловићима, свједочанства храбрости и родољубља”. Предавачи су Боривоје Милошевић и Бојан Вујчић.

Директор Завичајног музеја Градишка Бојан Вујчић рекао је да је предавње уприличено поводом 107 година од смрти српског учитеља Вељка Чубриловића.

„Вељко Чубриловић као и његова комплетна породица су нас задужили својим националним радом који се огледао и на просвјетном и на културном нивоу, како у Градишци тако и у БиХ“, истакао је Вујчић.

Вујчић је нагласио да град Градишка његује културу сјећања на Вељка Чубриловића и његову породицу и подсјетио на изградњу Трга Вељка Чубриловића као и на филм “Учитељ у ланцима“ који говори о лику и дјелу српског учитеља.

Вељко Чубриловић, члан Младе Босне, један од учесника атентата 28.јуна 1914.године  на аустроугарског престолонасљедника надвојводу Франца Фердинанда, објешен је 3.фебруара 1915.године.

С.Видовић

Share With: