Превентивни прегледи важни за рано откривање карцинома дојке (ВИДЕО)

„Карцином дојке је један од водећих карцинома од којег жене оболијевају и умиру због чега је током октобра, али и током цијеле године важно говорити о превентивним прегледима“, рекла је радиолог Дејана Десанчић гостујући у јутарњем програму РТВГ-а „Добро јутро Градишка“.

Десанчић је нагласила да је циљ превентивних прегледа да се болест препозна у почетној фази како би лијечење било успјешно.

„Број обољелих се стално се повећава. Сматра се да ће свака осма жена на планети обољети од карцинома дојке, а прогнозе су да ће у будућности свака пета или друга жена обољети од ове болести. Разни фактори утичу на оболијевање, начин живота, исхрана, гојазност, алкохол, мањак физичке активности, генетска предиспозиција и стрес“, навела је Десанчић.

Она је нагласила да је најважније да се болест открије на вријеме.

„Свака жена са 28 година треба да крене на прве ултразвучне прегеледе, а свака са 40 односно 45 на прву мамографију. Суштина је да се болест открије када је локална, пар милиметара и само у дојци, за шта је стандард мамографија. Ако се тада открије операцијом ће бити завршено лијечење и биће избјегнуто све што слиједи уколико је болест у одмаклој фази“, навела је Десанчић.

Она је истакла да је дојка врло сложен и специфичан орган који се мијења кроз живот жене, због чега се прва мамографија сматра базном за све наредне прегледе.

Мјесец октобар обиљежава се као мјесец борбе против карцинома дојке.

С.С.Ц.

 

Share With: