Пољопривредни произвођачи могу прелазити границу

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија рекао је да је на данашњој сједници донесена одлука којом је омогућен прелазак границе грађана БиХ и сусједних земаља који имају пољопривредно земљиште са једне и друге стране границе.

Тегелтија је на конференцији за новинаре рекао да је у току сезона пољопривредних радова и одлуком о прописивању додатних услова за улазак странаца у БиХ омогућено је да и грађани БиХ могу прелазити у сусједне земље, а и грађани сусједних земаља могу доћи у БиХ на своја имања.

Он је навео да се током јучерашњег дана појавио неспоразум између онога што је утврдио Републички штаб за ванредне ситуације Српске и ставова које је изнио министар безбједности у Савјету министара Фахрудин Радончић.

Тегелтија је рекао да је Републички штаб утврђивао услове да људи који се баве пољопривредном производњом када се враћају у БиХ не морају ићи у петнаестодневне карантине.

Према његовим ријечима, то је јуче рјешавала Влада Републике Српске, а данас је дефинисано да ти људи могу да прелазе границу.

– Имали смо и једну појединачну одлуку која је дефинисала могућност држављана Словеније, који су поријеклом из ових крајева, да дођу у БиХ да би сахранили најближе. Нажалост, због ових услова у којима се налазимо то је кретање врло ограничено – рекао је Тегелтија.

Share With: