Појачане контроле лако кварљиве хране и купалишта

Према подацима Одјељења за инспекције Градске управе Градишка у протеклом периоду с циљем утврђивања здравствене исправности хране обављено је микробиолошко испитивање лако кварљиве хране.

Узорковано је 27 узорака хране, укључујући дјечије вртиће и домове за стара лица, као и 17 узорака сладоледа у трговинско-угоститељским објектима. На основу анализа Института за јавно здравство Републике Српске утврђено је да су сви узорци уредни и у оквиру граничних вриједности микробиолошких критеријума за храну.

Субјекти који послују са храном дужни су да обављају редовно узорковање хране у сврху самоконтроле, једном мјесечно путем овлаштених лабораторија, по претходно склопљеном уговору, а резултати анализе се достављају на увид и инспекцији за храну.

У циљу обезбјеђивања прописаних услова за производњу, промет и конзумирање здравствено безбједне хране, вршене су учестале инспекцијске контроле субјеката који послују са храном, те је евидентно да је дошло до смањења количине здравствено неисправне хране затечене у производњи, продаји и складиштењу, што је резултат успостављања савјесног рада субјеката који послују са храном на подручју Града Градишка, наводи се у извјештају Одјељења за инспекције.

У протеклом периоду контролисан је рад базена и здравствена исправност воде на јавним купалиштима у Градишци од стране републичке инспекције и нису уочене неправилности.

Власници базена дужни су дa вршe рeдoвнo испитaвaњe бaзeнскe вoдe три путa мjeсeчнo путeм oвлaштeнe лaбoрaтoриje. Сви рeзултaти aнaлизa бaзeнскe  вoдe су урeдни.

С.С.Ц.

Share With: