Појачана контрола кориштења безбједносног појаса

Припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске данас и сутра проводиће појачану контролу кориштења безбједносног појаса и телефона у саобраћају ради смањења посљедица по лица у саобраћајним незгодама.

Безбједносни појас, као битан и законски обавезан елемент пасивне заштите у возилима, у знатној мјери утиче на смањење броја и тежине повреда возача, сувозача, али и путника.

Из МУП-а су нагласили да коришћење мобилног телефона од стране возача у току вожње и пјешака за вријеме кретања коловозом одвлачи пажњу и концентрацију и повећава ризик настанка саобраћајних незгода.

„На основу анализе рада АНПР камере, која је инсталирана у оквиру пројекта `Паметан систем, Бањалука сигуран град` на једној локацији у Бањалуци на мјесечном нивоу евидентира између 12.000 и 15.000 прекршаја некоришћења безбједносног појаса и између 4.000 и 5.000 прекршаја коришћења мобилног телефона који није прилагођен употреби у возилу“, истичу из МУП-а.

Министарство апелује да грађани, због сопствене безбједности, али и безбједности других учесника у саобраћају, користе безбједносни појас, а своју пажњу усмјере на саобраћај, а не на телефон.

Share With: