Почела кампања „Освјетлај образ, домаћине! Означи трактор жутим ротационим свјетлом“

Предавањем за возаче трактора и подјелом жутих ротационих свјетала у Новој Tополи код Градишке данас је почела републичка превентивна кампања „Освјетлај образ, домаћине! Означи трактор жутим ротационим свјетлом“, која ће у Републици Српској трајати до краја мјесеца са циљем већег поштовање прописа и повећаног опреза возача пољопривредних машина.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Младен Петровић рекао је да се нада да ће ова акција дати добре резулатате у погледу смањења броја собраћајних незгода и броја погинулих и тешко повријеђених.

„Сви учесници у собраћају треба да дају свој максимум у превенцији, како би сваке године имали што мање собраћајних незгода у Републици Српској“, рекао је Петровић.

Он је додао да ће кампања трајати до краја овог мјесеца и да ће бити још доста превентивних активности, посебно у пољопривредним срединама у Српској.

Помоћник министра за друмски саобраћај у Министарству собраћаја и веза Српске Драган Станимировић рекао је да је циљ ове кампање да се утиче на свијест возача трактора и да им се укаже на најчешће узроке собраћајних незгода када је у питању ова група учесника у собраћају, а то су неосвијетљени трактори, превоз лица трактором и неадекватан превоз терета у приколицама.

Он је нагласио да су возачи трактора ризична категорија у собраћају, а то потврђују и статистички подаци о броју погинулих.

Начелник Јединице за безбједност саобраћаја МУП-а Српске Горан Амиџић рекао је да постотак саобраћајних незгода у којима учествују трактори и није велики, односно мањи је од један одсто, али да су такве незгоде претежно са тешким посљедицама.

„У посљедњих пет година у саобраћајним незгодама у којима су учествовали трактори погинула су 33 лица, од којих су 23 били возачи трактора, шест лица која су се превозила на трактору, два возача и један сувозач у пуничким моторним возилима и један мотоциклиста“, навео је Амиџић.

Амиџић је рекао да је прошле године у Републици Српској било око 4.900 регистрованих трактора, што је за 600 више у односу на претходну годину.

Послије предавања, возачима трактора су подијељена жута ротациона свјетла, свјетлоодбојни прслуци и ретрореФлективне траке за тракторске приколице.

„Реализацијом активности `Освјетлај образ, домаћине! Означи трактор жутим ротационим свјетлом` очекује се веће поштовање прописа и повећан опрез возача трактора и осталих пољопривредних машина, како у раду на њиви и у шуми, тако и на јавном путу“, наведено је у саопштењу.

Превентивну кампању на подручју више локалних заједница Републике Српске заједнички спроводе Министарство саобраћаја и веза Српске, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарство унутрашњих послова, Агенција за безбједност саобраћаја, Ауто-мото савез са 48 ауто-мото друштава и локалне заједнице.

М.Малешевић

Share With: