Потребно иновирати дуално образовање у БиХ

Средња стручна и техничка школа у Градишци домаћин је струковној школи из њемачке Савезне покрајине Баден Виртемберг, у оквиру пројекта сарадње Њемачке и БиХ, у области размјене искустава у дуалном образовању.

Представници једне од њемачких струковних школа, заједно са представницима појединих школа у Федерацији БиХ, током посјете Градишци, упознали су се са струкама и занимањима које нуде Средња стручна и техничка школа и Техничка школа, те посјетили нека од предузећа у којима ученици ових школа обављају практичну наставу.


„Прилика је ово за међусобну размјену искустава“, сматра директор ССТШ Дарко Голић, наглашавајући да би овдашње школе требало да значајно иновирају примјену дуалног образовања.

Водитељ пројекта Ведрана Кнежевић открива да модел дуалног образовања у Њемачкој подразумијева много више практичног рада, него што је он заступљен у образовном систему БиХ.

Развојна агенција Градишка је препозната као поуздан партнер  у посредовању између струковних школа у Њемачкој и партнерских школа у БиХ. Мирослав Гајић, пројектни координатор у развојној агенцији Градишке наглашава да градска власт, кроз дејство Привредног и Савјета за образовање и запошљавање, даје допринос унапређењу дуалног образовања.

У завршници билатералног састанка планирана је конференција и панел дискусија о изазовима примјене дуалног образовања.

Share With: