Потписан Темељни уговор (ФОТО)

У среду, 03. августа 2022. године у вили Горица у Подгорици потписан је Темељни уговор између Српске Православне Цркве и Владе Црне Горе. Темељни уговор потписао је Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије и Председник Владе Црне Горе Дритан Абазовић.

Уговор је потписан у присуству Његовог Високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског г.  Јоаникија, чланова Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, Преосвећене Господе Епископа сремског Василија, зворничко-тузланског Фотија и Епископа који имају канонску јурисдикцију на територији Црне Горе милешевског Атанасија, будимљанско-никшићког Методија и захумско-херцеговачког Димитрија, секретара Светог Архијерејског Синода Архимандрита Нектарија, као и чланова Владе Црне Горе.

У свом обраћању Патријарх Порфирије је изразио радост данас због, пре свега, пријатељског, људског сусрета овде у престоници Црне Горе и престоници предивне Богом обликоване земље љубави, тако да она увек може бити као што је кроз векове била домаћинска кућа за људе с које год стране света да долазе. Ја сам пре свега, благодаран Богу данас, Вама господине Председниче Владе, на свим напорима које смо добили, заједно са својим сарадницима, да се перипетија која траје од 2012. године ево заврши овде, на један свечан начин и да се потпише Темељни уговор између државе Црне Горе и Српске Православне Цркве.

Овог момента поздрављам и све грађане Црне Горе, без обзира на који начин се Богу моле, или се не моле Богу, ком народу припадају и код тога, ми заједничког кроз векове имамо,  да је заиста луксуз да трошимо време на оно што нас разликује и да потенцирамо и повећавамо разлику међусобно. Векови су показали да смо заиста једни другима потребни и да једни без других не можемо, а да заправо све можемо онда када смо заједно и када у нашим срцима има места за онога другог, рекао је Његова Светост.

У наставку свог обраћања, Патријарх Порфирије је изразио захвалност Председнику Владе и рекао да је он пре свега имао људског осећања за ово о чему говорим, за чињеницу да смо упућени једни на друге, да смо једни другима потребни.Захвалан сам наравно поред Ваших сарадника и свима онима који су 2012. године додали један камичак у мозаик пута који нас је довео до овог тренутка…

Морам овом приликом да изразим, мало је рећи благодарност, молитвено осећање љубави и захвалности у односу на блаженопочившег митрополита Амфилохија, који је, без обзира што је наилазио на разне препреке и на оне који су на разне начине хтели да оспоре. Његово осећање Јеванђеља и његово осећање потребе спасења свим људима и његово осећање, чињеница да је човек, не само  биолошко и историјско биће, него биће које је створено за вечност, истакао је Првојереарх Српске Православне Цркве.

Извор:ТВ Храм

Share With: